Nu aan het lezen
Zonder zorgen op reis: zó fix je een stroomplan in je camperbus

Zonder zorgen op reis: zó fix je een stroomplan in je camperbus

Het zorgt bij veel vanlifers voor serieuze kopzorgen: hoe zorg ik ervoor dat ik onderweg m’n laptop en andere elektronische benodigdheden kan opladen? In deze DIY legt Donny je stap voor stap uit hoe jij je eigen stroomplan fixt.

Before we get started

Eerst even een spoedcursusje energie-eenheden. Ampère geeft de grootte van de hoeveelheid stroom aan. Vergelijk het met stromend water: het aantal ampères geeft aan hoeveel water per seconde voorbij stroomt. Het voltage – of aantal volts – geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting (stopcontact bijvoorbeeld) staat. De hoeveelheid energie die het apparaat verbruikt wordt aangeduid in watt. Het verband druk je uit in: watt = ampère x volt.

Stap 1: Rekenen, rekenen, rekenen

Elk elektrisch apparaat verbruikt energie, aangegeven in watt. Een kleine koelkast verbruikt tussen de 35 en 60 watt, een ledlampje zo’n 3 watt. Ervan uitgaande dat de meeste elektrasystemen in een camper een 12 volt-systeem gebruiken, kun je aan de hand van de rekensom (watt = ampère x volt) uitrekenen hoeveel ampère (stroom) je nodig hebt. Om een koelkast van 60 watt van energie te voorzien: 60 = 5 x 12.

Het verbruik van een accu wordt aangeduid in ampère-uur (Ah). We hebben dus een accu nodig die in minimaal 5 ampère kan voorzien. 5 ampère x 1 uur = 5 Ah. In theorie zou een 100 Ah accu, een koelkast dus 20 uur lang van energie kunnen voorzien (100 Ah : 5 Ah = 20 uur). 

Onthoud wel, een standaard loodzuur accu mag nooit helemaal leeglopen. Als een accu onder 50 – 70% van zijn totale capaciteit uitkomt, gaat hij vaak stuk. Dus nu kan je koelkast ineens nog maar 10 uur draaien. Al koelt hij bijna nooit continue, waardoor de effectieve tijd weer iets langer is. Je verbruik is dus van meerdere factoren afhankelijk. 

Stap 2: Alle stroombronnen verzamelen!

Hoe kun je de verbruikte energie weer aanvullen? We zetten de drie meest gebruikte manieren voor je op een rijtje. 

Twijfel je? Kies liever voor een iets grotere accu. Het later wisselen kost meer geld en is vaak gedoe bij het inbouwen.
Hierboven zie je een rekenvoorbeeld. Als de koelkast een vermogen heeft van 60 watt en je camper levert 12 volt en watt = ampère x volt dan is het aantal ampère 5. Als de koelkast 8 uur per dag aanslaat is er dus (5 x 8) 40 Ah nodig.
Plug in baby

Misschien niet de meest badass off-grid oplossing, maar laden middels walstroom – een laadpaal – op een camping of camperplaats is de meest efficiënte manier om een lege accu aan te vullen. Walstroom heeft geen zon of beweging nodig. Fijn tijdens donkere of regenachtige periodes dus.

On the move

Ben je veel onderweg? Dan is het slim om de dynamo van de auto te gebruiken om zowel je startaccu als huishoudaccu op te laden. Laat je hierbij goed adviseren, want je wilt natuurlijk niet met een sputterende camper je dag beginnen. Een accuscheider kan dat bijvoorbeeld voorkomen. Gebruik in principe nooit de huishoudaccu als startaccu, en andersom. Vaak is de aangelegde bekabeling hier niet geschikt voor.

Let the sun shine

Veel vanlifers gingen je al voor; zonnepanelen zijn bijna onmisbaar tegenwoordig. Niet gek, want het is een makkelijke en vrij betaalbare manier van stroomvoorziening. Houd rekening met de capaciteit van zonnepanelen tijdens je berekeningen. Veel zonnepanelen leveren maar 1/3e van hun totale capaciteit omdat ze uitgaan van ideale omstandigheden. 

Stap 3: Check je verbruik

Bedenk van tevoren hoelang je ergens wil blijven staan (zonder bij te laden) én hoeveel energie je apparaten gemiddeld per dag verbruiken. 

Kortom: het gaat om de balans tussen laden, verbruik en hoe je van plan bent te reizen. Een mooi uitgangspunt voor een minimale, maar effectieve basisinstallatie zou zijn: een loodzuur accu van 120 Ah (zoals deze), een zonnepaneel met een vermogen van 100 wattpiek (zoals deze) en de mogelijkheid om bij te laden via de walstroom óf de dynamo. Op die manier heb je altijd een koude koelbox, wat ledverlichting en zit je nooit zonder Netflix. 

JOIN THE VANLIFE COMMUNITY!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze vaNLife updates en ontvang elke maand camper inspiratie, de laatste nieuwtjes, unieke aanbiedingen en handige vanlife tips in je mailbox!

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.