Nu aan het lezen
Van bus tot camper: bouw je eigen camper met dit handige stappenplan

Van bus tot camper: bouw je eigen camper met dit handige stappenplan

Bouw je eigen camper

Je ziet het al helemaal voor je: jij en je partner (of lekker alleen natuurlijk) op een idyllisch plekje, ver van de bewoonde wereld. ‘s Avonds een knapperend haardvuurtje, overdag een fijne wandeling of een lekkere picknick, en als het wat frisser wordt knus in de camper op bed een filmpje kijken. We feel you, daar gaat ook ons hart sneller van kloppen! Misschien heb je al een bus staan, een mooi exemplaar op het oog, óf ben je Marktplaats nog aan het uitkammen, maar feit is: die bus is nog leeg. Wat is nu eigenlijk de meest logische volgorde om met het bouwen van een eigen camper te starten? En hoe ga je zonder ervaring aan de slag? Geen zorgen, wij zetten een handig stappenplan voor je op papier zodat je met een logische volgorde en tips voor de camperinbouw in een handomdraai aan je reis kunt beginnen. Bouwers klaar? Bouwen maar! 

Stap 1: Begin bij het begin
Maak een plan en Google je lens

In feite kun je camperbouw vergelijken met de bouw van een huis (een huis op wielen dus). En ook bij het bouwen van je huis begin je niet met de meubels en de aankleding. We snappen het, wij hebben ons Pinterestbord ook al klaar staan, maar toch is beginnen bij het begin op zich een handige eerste stap. Start met een budget en een schets van de gewenste inrichting en werk van daaruit je hele plan uit, inclusief een realistische tijdslijn. Het gezegde is niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk! En voor alles geldt anno 2024: Google en Instagram je suf, en je vindt voldoende inspiratie en do’s en dont’s van mede-vanlifers! 

Tip: Heb je een realistische tijdslijn in elkaar gezet? Plak er zeker nog vier weken extra aan vast. Zelfs de meest ervaren camperbouwers ondervinden vaak uitloop van werkzaamheden, ook al zijn ze nog zo goed in wat ze doen.

Stap 2: De basis
Isoleren en materialen verzamelen

De campervloer, wanden en plafond zijn de basis van je camper. Dit zijn dan ook de eerste onderdelen waar je mee aan de slag gaat. Uiteraard wel pas na het isoleren van je bus! Armaflex is een populaire en wat ons betreft uitermate goede keuze, maar YouTube staat vol met tips, trics en eventueel andere vormen van isolatie. Na het isoleren komen de belangrijke vragen als: welk materiaal ga ik gebruiken? En wil ik ramen, dakluiken en ook nog extra zitplaatsen met gordel, RDW goedgekeurd? Vooral dat laatste onderdeel is iets wat je echt als eerste moet doen, voordat je begint met de vloer. De regels rondom extra zitplaatsen zijn in Nederland namelijk streng, maar zeker niet onmogelijk. Kies voor de inbouw een gecertificeerd bedrijf met ervaring met campers. Zij bouwen de vloerplaat in waarop de stoelen worden geplaatst (tip: kies voor uitneembare stoelen). Daarna kun je zelf verder.

Afbeelding: campermeubilair.nl

Je kunt ervoor kiezen je vloer, wanden en plafond zelf op maat te maken, maar je kunt deze ook kant en klaar bestellen als een zelfbouwpakket. De exacte vormen (hallo, niks is recht en alles is rond in een bus) zijn dan direct goed. Vergis je niet in de tijd en precisie die komt kijken bij het maken van mallen en het passen en meten. Je kunt ervoor kiezen zelf de afwerking te doen, maar je kunt de basis dus ook gewoon bestellen als je dat wilt. 

Voor een fijnere akoestiek, gezellige sfeer en mooi design kun je het beste alle metalen delen (onder andere de stijlen bij de deuren van de bestelbus) afwerken met naaldvilt (kies vilt met stretch!). Deze verlijm je met een contactspray (het liefst uit een tank). Een mooi resultaat gegarandeerd. Het plaatmateriaal plaats je hier dan tegenaan: strakke details, daar houden we allemaal van.

Tip: verdiep je in de materialen en denk aan het gewicht en dikte. Populieren Mulitplex is een licht materiaal, gebruik max 9mm voor het plafond, en max 15mm voor de basisvloer. Leg daarna ook alvast je afwerkvloer voordat je aan de meubels begint. 

Stap 3: Elektra
Installaties bepalen

Voordat je je wanden echt kunt dichtmaken trek je alle kabels voor je elektrische installaties. Denk aan je led spotjes in het plafond, de ontsteking van je gaspitje, het dompelpompje in je schoonwater jerrycan, je 230v walstroom installatie, enzovoort. Maak vooraf een compleet ‘wireplan’ en laat je informeren door een professional over de kabeldiktes als je hier geen ervaring mee hebt.

Tip: trek geen kabels onder je vloer door, maar gebruik wanden en plafond – wellicht moet je er ooit nog eens bij. Dan gaat het een stuk makkelijker als je je wandplaat even los kunt schroeven, in plaats van je vloer open te breken.

Stap 4: Meubels
De indeling van je camper

De vloer is gelegd, de kabels zijn getrokken en de wanden en het plafond zijn dicht. Je hebt er al weken werk op zitten, en toch zie je nog ‘niks’ van dat huis op wielen. Het is nog steeds een lege bus. Maar daar komt vanaf nu verandering in! 

Camper Meubilair Bouw je eigen camper
Afbeelding: campermeubilair.nl

Zijn je plannen voor de indeling helemaal gereed? Begin dan pas met het maken van je meubels. Het ontwerpen en bouwen van meubels, zonder interieurbouw ervaring, kan een hele klus zijn. Filmpjes kijken en informatie inwinnen bij echte vanlifers kan een groot verschil maken. Maar wist je dat je ook je een kant en klaar meubelpakket kunt bestellen exact passend voor jouw type bus? Je meubels zijn dan ontworpen door een professional, waarbij de rondingen van je bus zijn meegenomen in het ontwerp. Jij zet deze campermeubels zelf als een echte pro in elkaar middels een duidelijke handleiding. En je plaatst zelf de installaties. Je hebt dus helemaal het gevoel alsof je het zelf hebt gebouwd, maar de lastige hoekjes, verbindingen en constructieve oplossingen zijn al voor je bedacht. 

Niet alleen mooier, maar ook nog eens een stuk sneller. En we weten allemaal, tijd is geld… Snel op vakantie kunnen is ook niet onbelangrijk!

Tip: laat je niet leiden door wat je om je heen ziet voor het bepalen van jouw ideale indeling. Heb jij die doucheruimte echt nodig, die zoveel ruimte in beslag neemt en je camper zo vol laat lijken? Of is een buitendouche met koud water voor jou voldoende om je even af te spoelen na een dip in zee?

JOIN THE VANLIFE COMMUNITY!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze vaNLife updates en ontvang elke maand camper inspiratie, de laatste nieuwtjes, unieke aanbiedingen en handige vanlife tips in je mailbox!

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.