Jij en je camper staan te popelen om er op uit te gaan, je hebt je door het plakkerige web van de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent fulltime vanlife weten te worstelen en je hebt (nog) even geen ambitie om een camperleven buiten de grenzen van ons eigen landje op te zoeken. Campings zijn te duur/saai/niet wat je wilt en je bent op zoek naar manieren om tóch van de – voor zover aanwezig – vrije Nederlandse natuur te genieten. Kortom: wildkamperen in Nederland, hoe doe je dat?
Wil jij succesvol wildkamperen? Wij geven tien gouden regels voor een succesvolle wildkampeerervaring.
Wildkamperen in Nederland, mag dat?
Lang verhaal kort: nee, wildkamperen is in Nederland hartstikke verboden. Tot 2008 was het Nederlands kampeerbeleid op Rijksniveau geregeld en vastgelegd in de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR). Deze landelijke kampeerregelgeving werd in 2008 opgeheven en wordt sindsdien op gemeenteniveau geregeld. Dat wil zeggen: gemeentes zijn sindsdien verantwoordelijk voor hun eigen kampeerbeleid. In veel gemeentes hebben ze dat behoorlijk dichtgetimmerd en is er vrijwel niets mogelijk.
Vergis je niet: niet alleen wildkamperen, ook kamperen op privégrond is vaak aan regels gebonden. Wie toch een gokje waagt riskeert een boete van maximaal 500 euro per persoon. Hierbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt tussen een camper, caravan of tent; de regels gelden voor alle kampeermiddelen.
Parkeren plus overnachten
Wildkamperen is dus verboden, maar een fijne loophole diende zich na de wetswijziging in 2008 al snel aan. Er zijn een aantal gemeentes die ‘parkeren plus overnachten’ toestaan in hun gemeente. Je dient je in dat geval wel aan de geldende parkeerregels te houden. Dat wil zeggen dat je netjes in de daarvoor bestemde vakken dient te parkeren maar vooral: dat je niet uitgebreid kampeert. Geen luifel uitklappen dus, geen uitgebreide barbecuesessies, niet prinsheerlijk met je stoeltje voor je camper gaan zitten. Bevindt je je in een gemeente waar parkeren plus overnachten niet is toegestaan? Denk dan niet dat je de gemeente te slim af kunt zijn door – in het geval ze je ’s nachts uit je bed lichten – te zeggen dat je ‘heus niet sliep’: dat maakt de gemeente niets uit. Overnachten betekent recreatief de nacht doorbrengen, of je nu slaapt of niet.
De Algemene Plaatselijke Verordening
Of je in een bepaalde gemeente mag overnachten is bepaald in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van die gemeente. Daarin vindt je ook de regels met betrekking tot (langdurig) parkeren en eventueel andere geldende regels die met parkeren plus overnachten te maken hebben. De regels veranderen snel, maar kijk als je op zoek bent naar plaatsen waar je nog wel een nachtje in je bus door mag brengen eens bij de gemeentes Leeuwarden, Hilversum, Apeldoorn of Tilburg.
Gratis camperplaatsen
Wil je iets minder avontuurlijk de nacht doorbrengen? Dan kun je dat natuurlijk altijd doen op de door de gemeente aangewezen (gratis) camperplaatsen. Er zijn verschillende apps waarop je een groot scala aan overnachtingsplekken kunt vinden. Denk aan: Park4Night, Campercontact of Stayfree. Of wees een daredevil en probeer wat goed uitziende plekken (stealth) uit.
Benieuwd naar het hele artikel over (fulltime) camperen in Nederland? Je vindt deze in vaNLife magazine najaar 2021.
JOIN THE VANLIFE COMMUNITY!
Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze vaNLife updates en ontvang elke maand camper inspiratie, de laatste nieuwtjes, unieke aanbiedingen en handige vanlife tips in je mailbox!