Soms duurt het een uur, soms een avond, maar vroeg of laat (meestal vroeg) gaat het bij het kampvuur over ieders ‘bus-toilet-situatie’. Van een eenvoudige emmer met wegwerpzakjes tot een chemisch, droog- of composttoilet, er zijn nogal wat opties. Na een camperreis van zes maanden in het zuiden van Europa met een chemisch toilet ruilde Claire van vaNLife magazine deze in voor een BOXIO droogtoilet, en ze wil nooit meer terug. Ze deelt vijf redenen waarom jij ook zou willen kiezen voor een droogtoilet in je camper.
Hoe werkt een droogtoilet?
Een droogtoilet – ook wel scheidingstoilet genoemd – is eigenlijk niets meer of minder dan het gescheiden opvangen van plas en poep, zonder daarbij vloeistoffen zoals water of chemicaliën te gebruiken. Omdat de urine en fecaliën niet bij elkaar komen, drogen de vaste stoffen uit en stinkt het veel minder. Door er zaagsel of een ander absorberend materiaal aan te toe voegen wordt nog meer vocht opgenomen. Hierdoor kun je, afhankelijk van het formaat van je droogtoilet, wel dagen (of soms weken) gebruik maken van het toilet zonder dat je deze tussendoor hoeft te legen. Eventueel kun je ook nog een gat naar buiten (inclusief ventilator) installeren om condens tegen te gaan en nare luchtjes af te voeren.
Dat lijkt allemaal behoorlijk op een composttoilet. Ook deze gebruikt geen water of chemicaliën. Maar bij een composttoilet is het doel om de inhoud te composteren. Dit proces duurt ongeveer één tot twee jaar en is dus voornamelijk geschikt voor een tiny house, chalet of camping, en iets minder voor een reizend bestaan.
Dit is waarom jij voortaan niet meer zonder droogtoilet in je camper kan
1. Met een droogtoilet hoef je nooit meer te zoeken naar een loosplaats
Het allergrootste voordeel van het niet meer hebben van een chemisch toilet is dat je nooit meer op zoek hoeft naar een daarvoor bestemde loosplaats. De urine kun je in een gewoon toilet of bosjes lozen en de poep kun je (met zak, zaagsel en al) in de restcontainer kwijt. Uiteraard is het hierbij wel belangrijk om de omgeving te respecteren. Op een warme dag de volledige inhoud van je urinetank lozen in de bosjes naast je kamperende buurman is natuurlijk niet zo netjes. Spoel de plek sowieso goed na met water en bedenk of het verstandig is om ergens te lozen als je zwaardere medicatie gebruikt.
2. Voor een droogtoilet heb je geen chemicaliën nodig (in tegenstelling tot een chemisch toilet)
Claire ruilde haar chemisch toilet in de camper voor een droogtoilet van BOXIO. ‘Ik vond het echt een bevrijding om niet meer op zoek te hoeven naar flessen met de juiste chemicaliën’, vertelt ze. ‘Het spul is niet overal goed verkrijgbaar en al helemaal niet in een enigszins milieuvriendelijke versie. Uiteraard kun je op zoek gaan naar alternatieven zoals groene zeep en water, maar mijn ervaring is dat er dan toch vrij snel urinesteen optreedt en je toilet op termijn erg gaat stinken. De flessen zijn vaak ook heel groot waardoor het zoeken is naar een handige opbergplek in de camper.’
3. Een droogtoilet is veel milieuvriendelijker dan de alternatieven
Behalve dat je met een droogtoilet niet op zoek hoeft naar chemicaliën, hoef je ze ook niet te gebruiken. Dat is natuurlijk een stuk beter voor het milieu. Je kunt na het gebruik van het toilet simpelweg wat houtvezel (zaagsel), hennepvezelstrooisel of geperste kokosvezels over je poep strooien. Om je urine weg te spoelen kun je een kant en klare spray bij BOXIO kopen of zelf een spray maken van bijvoorbeeld water, wat druppels etherische oliën en een klein beetje natuurazijn.
Iets minder milieuvriendelijk is het gebruik van de plastic zakken. Het voordeel is dat je hier een paar keer mee kunt doen, maar het blijft natuurlijk single use plastic. Gelukkig zijn er veel goede alternatieven zoals deze bio bags van BOXIO.
4. Overstappen naar een droogtoilet is heel makkelijk
Droogtoiletten zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt natuurlijk gaan voor een hele luxe en uitgebreide versie, maar er zijn ook oplossingen die je, net zo makkelijk als een chemisch toilet, in een klein kastje kunt wegwerken.
Het BOXIO droogtoilet is daar het ultieme voorbeeld van. De vierkante kist is heel compact (40 x 30 x 28 cm) en kun je dus bijna overal in je camper kwijt, bijvoorbeeld in een kastje, bankje of onder het bed. Ben je wat langer en heb je iets meer ruimte in je bus, dan kun je met de TOILET UP het toilet iets verhogen en heb je gelijk een handig opbergvak voor de accessoires. Daarnaast is er geen ventilatie nodig, dus je hoeft geen extra gaten in je bus te boren of ventilatoren te installeren.
5. Een droogtoilet is, ook op de lange termijn, niet duur
Een droogtoilet aanschaffen hoeft niet duur te zijn. Je kunt uiteraard zelf iets bouwen, maar voor €179,90 heb je al een kant en klare BOXIO. Vervolgens ben je geen extra geld kwijt aan chemicaliën en je gebruikt hooguit een paar zakjes per week.
JOIN THE VANLIFE COMMUNITY!
Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze vaNLife updates en ontvang elke maand camper inspiratie, de laatste nieuwtjes, unieke aanbiedingen en handige vanlife tips in je mailbox!