Nu aan het lezen
Tien tips om als digital nomad vanuit je camper te werken en reizen

Tien tips om als digital nomad vanuit je camper te werken en reizen

Digital Nomad

Online werken waar en wanneer je wilt, vooral heel veel genieten van reizen en natuurlijk jaloersmakende plaatjes op Instagram plaatsen – dat is het romantische beeld dat velen bij werken en reizen als digital nomad hebben. Maar in de realiteit is het soms ook uren rondrijden op zoek naar internet, kapotte-computer-stress en rugpijn van opgevouwen op je autostoel zitten werken. Daarom tien tips van een digital nomad, waarmee ‘digital nomadden’ (bijna) net zo fantastisch wordt als in je dromen.

Op zoek naar handige gadgets om onderweg te kunnen werken? Je vindt ze hier.

1. Ken de regels 

Helaas zijn ook wij digital nomads aan regeltjes gebonden. Aan welke regels precies, dat is soms wat onduidelijk, want ‘grijs gebied’. Lees je dus goed in, voordat je vol gaat voor een werken en reizen-bestaan. Wat moet je doen om ondernemer in Nederland te mogen blijven? Aan welke belastingregels moeten digital nomads voldoen? Hoe zit het met je verzekering als je zakelijk gekochte computer op reis wordt gestolen? Niet leuk, maar wel goed om te weten voordat er later blauwe enveloppen vol dreigementen bij je postadres op de deurmat vallen.

2. Communiceer

Voorkom dat je je tijdens een bergwandeling of zonnen op het strand verplicht voelt om telefoontjes te beantwoorden. Hoewel de maatschappij je anders laat geloven, hoef je, ook als digital nomad, niet altijd bereikbaar te zijn. Je opdrachtgever kan natuurlijk niet ruiken wanneer jij in de buitenlucht op avontuur bent, dus communicatie is key. Communiceer wanneer je bereikbaar bent en werk eventueel met een meeting-planningstool zoals Calendly, zodat je weet wanneer je telefoontjes kunt verwachten. Beter nog: zorg dat communicatie zoveel mogelijk via mail plaatsvindt. Dat scheelt ook nog eens een hoop tijd, want minder koetjes-en-kalfjes en batchwerken. Plan je deadlines ruim in, zodat je geen mental breakdown krijgt als het internet een dag niet werkt of je niet naar buiten kan terwijl de zon schijnt. Zo blijft werken en reizen leuk!

3. Word geen kluizenaar

Van wekenlang alleen achter je laptop zitten typen wordt zelfs de grootste introvert eenzaam. Compenseer het gebrek aan collega’s door actief moeite te doen om mensen, in het bijzonder andere digital nomads, te ontmoeten. Ga naar een coworking space of gebruik websites zoals Couchsurfing en apps zoals Bumble om locals te ontmoeten. Ga met andere digital nomads  wat drinken, een wandeling maken of wat lekkers koken voor een shot sociaal contact. Zin in wat romantiek bij je meeting? Dan is daar good old Tinder. En mocht het niet vlammen tussen jullie: aan romantisch niet succesvolle dates houd je soms de leukste vrienden over.

4. Zoek digital nomad-friendly places

Voor een digital nomad is (snel) internet bijna net zo van levensbelang als schoon drinkwater en chocolade. Je kunt natuurlijk de locals het bloed onder hun nagels vandaan halen door heel langzaam door de stad te rijden op zoek naar een open netwerk, maar het kan makkelijker. Google to the rescue! Zoek op ‘digital nomad’ en de naam van je bestemming en de kans is groot dat je een lijstje krijgt met plekken waar ze geen bezwaar hebben tegen mensen met een laptop.

Blijk jij dat hele reizen en werken helemaal niet zelf uitgevonden te hebben… Blijf je langer op één bestemming? Dan kan een lidmaatschap van een coworking space een goede investering zijn. Een werkplek met goed internet, mede-ondernemers (potentieel sociaal contact!) en vaak lekkere koffie en hapjes. Let op: werk je op een openbaar netwerk? Gebruik een goede VPN om je gegevens te beschermen. Zo hou je het ‘digital nomadden’ ook nog veilig. 

5. Zorg voor je eigen internet

Reis en werk je met een klein budget of ben je in een omgeving waar termen als ‘coworking’ en ‘digital nomad’ nog niet doorgedrongen zijn? Zorg dan voor je eigen internet. De simpelste manier: maak van je telefoon een hotspot. Koop een abonnement met veel MB’s en gebruik deze als wifi. Binnen Europa kost dat niet meer dan in Nederland, maar niet alle providers vinden het goed als je je abonnement langere tijd in het buitenland gebruikt, of limiteren de hoeveelheid data die je in het buitenland kunt gebruiken, ook bij ‘unlimited’ abonnementen.

Een alternatief binnen en buiten Europa is een lokale simkaart kopen. Je kunt zo’n simkaart ook in een draagbaar MiFi-apparaat (40 tot 100 euro) stoppen en zo een wifi-spot creëren. Duurdere alternatieven zijn We.Stream en Skyroam, apparaatjes waarmee je in meer dan 100 landen ook zonder simkaart op internet kan. Bezuinig niet te veel op internet, ook. Reizen en werken is in principe al een uitdaging op zich, niemand kan daar ook nog slecht internet bij gebruiken. 

6. Plan digital nomad fun time

Reizen en werken: kunnen werken waar en wanneer je wilt en ondertussen volop van het leven genieten. Dat is de romantische versie. Werk blijft echter werk, en eindeloze to-do-lijstjes en de belastingdienst blijven je leven domineren, ook in Zuid-Portugal. Je neemt jezelf, maar ook je werk mee, waar je ook naartoe gaat. Maak duidelijke afspraken met jezelf: hoeveel uur per week wil je werken? En op welke momenten wil je dat doen? Plan ook tijd om te genieten van de voordelen van digital nomad zijn. Houd in je planning rekening met de weersvoorspelling. Neem zonnige dagen vrij en compenseer op regendagen.

7. Routine zal je redden

Het oudere deel van ons brein houdt van routines, voorspelbaarheid en zekerheid. Niet echt woorden die je associeert met vanlife, reizen en werken of het digital nomad bestaan. Je stelt dit deel van je brein gerust door kleine routines in te bouwen, die zorgen dat je toch stabiliteit en voorspelbaarheid hebt. Begin je dag bijvoorbeeld met tanden poetsen, ochtendyoga, een boek lezen en dan ontbijten. Een goed begin is het halve werk, dus de rest van de dag kun je doen wat je wilt, al functioneren de meeste mensen beter als daar ook enige routine in zit. 

8. Doe rustig aan

Én genoeg werken om biertjes te kunnen kopen én leuke dingen doen én elke paar dagen verhuizen is dodelijk vermoeiend. Reizen en werken: het is geen kattenpis. Bovendien is er FOMO. Want hoe kun je werken als je maar drie dagen hebt om de omgeving te verkennen? Dan wil je óf spijbelen, maar dan heb je op je volgende locatie stress, óf je werkt met een kop als een oorwurm, maar dan rijst je FOMO de pan uit. Doe maar gewoon even chill. Gun jezelf voldoende tijd voor reizen én werken én vrije dagen en leer de omgeving echt kennen. Ontmoet locals, maak prachtige wandelingen en open op geplande momenten je computer om je opdrachtgevers tevreden te houden.. 

9. Investeer in goede digital nomad-apparatuur

Goede apparatuur kan je een hoop frustratie besparen. Investeer in een goede laptop, met fatsoenlijke snelheid en een lange batterijduur zodat je niet hoeft te vechten om schaarse stopcontacten in cafeetjes. Koop een noise cancelling koptelefoon, en doe direct lekker ergonomisch en koop een goede muis en toetsenbord. Ook niet vergeten: een adapter voor je laptopstekker, zodat je in elk land op kunt laden. Digital nomad kan de was doen!

10. Geniet van werken en reizen!

Je bent digital nomad geworden om te genieten van vrijheid en het ontdekken van nieuwe plekken. Ga dat dan ook doen! Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken, dus spontaan een dagje vrij nemen moet kunnen.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (1)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2023 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.