Nu aan het lezen
Koffie in de camper: dit zijn onze favoriete items

Koffie in de camper: dit zijn onze favoriete items

koffie in de camper

Thuis, op vakantie, onderweg, voor je bus of in een leuk zaakje: het maakt niet uit waar je bent, de meesten van ons beginnen hun dag het liefst met koffie. Maar hoe zet je koffie in de camper nou minimaal zo lekker als thuis? In vaNLife magazine zomer 2023 beschreven we in een uitgebreide koffiespecial op welke manieren je koffie in de camper kunt zetten. Als je dat gelezen hebt ben je nu eindbaas in het zetten van koffie in de camper en weet je precies hoe je met een percolator, een pour-over of French Press de allerlekkerste koffie maakt. Dit zijn onze favoriete items om dat mee te doen!

Bonenmaler

Koffie in de camper zetten begint natuurlijk net als thuis bij de koffie zelf, en die gebruik je het liefst versgemalen. Zodra de koffie gemalen is begint de smaak namelijk met rasse schreden af te nemen. Neem dus het liefst hele koffiebonen mee in je bus camper en maal ze vlak voor je koffie gaat zetten. Dat kan prima met een handmolen, dus stroom heb je daar niet per se voor nodig.

De favoriet van Marc en Keri van koffieTcacao en @thetravellingcamperfamily (en die van vele andere koffiepuristen wereldwijd) is de Comandante. Bijvoorbeeld de C40 Nitroblade, verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten hout. Het is een investering, maar je zult er eindeloos plezier van hebben.

Als je dat iets te gortig vindt zijn er natuurlijk ook prima budget-opties, zoals de variant van Maevory met acht standen en twee voorraadpotjes, mocht je eigenwijs zijn en toch een keer vooruit willen malen. Sta je aan de walstroom of heb je een omvormer? Dan kun je ook kiezen voor een elektrische variant, zoals de Bosch TSM6A013B, die slechts 180W gebruikt.  

Percolator

Veruit de meeste vanlifers zetten koffie in de camper met een percolator. Beetje water, beetje (vers)gemalen koffie, vuurtje eronder: kind kan de was doen, toch? Nou, als je het écht goed wil doen, komen daar nog wel wat extra handelingen bij kijken, maar dat hebben we je al uitgelegd in het zomernummer van vaNLife magazine.

Wat ons betreft gaat er uiteindelijk niets boven de O.G. pecolator, en dat is die van het Italiaanse merk Bialetti. Wij kiezen daarom voor onze eigen koffie in de camper voor de Bialetti Moka Express, bijvoorbeeld die met 270 ml inhoud. Dat zijn zes Italiaanse espresso’s, of twee Hollandse koppen.

Maar zelfs de aloude percolator is aan innovatie onderhevig: zo is daar tegenwoordig de Bellman CX-25 Stove Top Espresso Maker (€199,- bij Crema shop), een variant die de druk die het water omhoog stuwt slim gebruikt om ook stoom uit een pijpje te blazen, zodat jij als een ware barista niet alleen koffie in de camper zet maar ook melk opschuimt om een heuse cappuccino te serveren.

En dan is er nog de wonderschone 9Barista Espresso Machine. Die ziet er een beetje uit als een percolator on steroids, maar je zet er onvervalste espresso mee. Mét cremalaagje, that is. Dat komt omdat de druk in dit kleine wonder wel tot 12 bar kan oplopen. Beat that, Bialetti. Het kost je wel €360,- exclusief belasting en importkosten (hij is alleen direct bij de producent in Engeland te koop).

Cafetière / French Press

Ook een populaire manier om koffie in de camper mee te zetten: de cafetière, ook wel bekend als French Press. (Vers)gemalen koffie erin, water erbij, even wachten, filter naar beneden duwen et voilà!

Omdat je koffie in de camper aan het zetten bent mag het van ons best een beetje outdoorsy, en daarom is onze favoriete keus de Stay-Hot French Press van Stanley. Bijkomend voordeel: het is meteen een thermoskan, dus je koffie koelt niet af tijdens het trekken en kun je daarna meteen laten staan voor een tweede kop.

Je kunt ook voor een klassieker (en goedkoper) model gaan voor je koffie in de camper, zoals de Bialetti Cafetiere SMART met 350 ml (€21,95) of 1 liter (€23,-) inhoud.

Pour-over

Je kunt het pour-over noemen, of gewoon ouderwetse filterkoffie. Drink jij koffie in de camper het liefst old school uit een filter? Dat kan ook zonder stroom, gewoon door een filterhouder met filter rechtstreeks op je mok of kan te plaatsen. Hoe je daar vervolgens de állerlekkerste koffie-extractie uit haalt leggen we je uit in vaNLife magazine zomer 2023, maar als je er gewoon water over schenkt en wacht tot het er doorheen gesijpeld is judgen we niet, hoor.

Onze favoriet voor pour-over filter koffie in de camper is natuurlijk weer van Stanley, de filterhouder is te koop met en zonder The Legendary Camp Mug die er perfect onder past.

Mag de outdoor aesthetic van jou wel een tandje minder, en ga jij voor de normcore look bij jouw kopje koffie in de camper? Kies dan een gouwe ouwe filterkan en zet er een simpele filterhouder op. Ook als set te koop, bijvoorbeeld van Hario.

Aeropress

Dit vernuftige apparaatje om koffie in de camper (of eigenlijk waar dan ook) mee te zetten bestaat pas sinds 2004, maar heeft sindsdien een enorme vlucht gemaakt. Het werd uitgevonden door degene die ook de beroemde Aerobie Pro frisbee bedacht. Het ding ziet eruit als een soort hele grote injectiespuit minus de naald en je zet er, afhankelijk van de maling die je erin doet, een espresso-achtige koffie of juist filterkoffie mee in minder dan een minuut.

Op de AeroPress zit patent en er bestaat dus ook maar één model van, al is de variant met vakantie-accessoires natuurlijk onze favoriet voor koffie in de camper.

Elektrisch

Heb je een omvormer van minimaal 1000 watt of sta je ergens met je bus camper aan de walstroom en houd jij van luxe koffie in de camper in een handomdraai? Dan loont het voor jou misschien om een elektrisch apparaat aan te schaffen en een vaste plaats in je bus te geven.

Moccamaster voor de lekkerste koffie in de camper

De automatische variant van de hierboven besproken pour-over is natuurlijk het bekende filterkoffiezetapparaat. Onze absolute lievelings in die categorie is de Moccamaster, verkrijgbaar in verschillende kekke kleuren.

Even denken hoor, what else? Oh ja, je kunt natuurlijk ook een compact Nespresso-apparaat gebruiken om koffie in de camper mee te zetten. Denk er wel aan dat je de aluminium cupjes recyclet, of beter nog, kiest voor een duurzamer alternatief.

Handheld

Is ruimte in jouw huis op wielen een issue, dan kan je ook nog kiezen voor een piepklein handheld apparaatje om koffie in de camper mee te zetten. (Heet) water en (vers)gemalen koffie of een cupje zul je er altijd bij nodig hebben, maar voor de rest werken ze simpel met de hand of op een accu (die je via USB kunt opladen aan de 12V sigarettenaansteker in jouw bus camper).

De mini-koffiezetapparaatjes van Wacaco werken volledig zonder stroom: door met de hand te pompen bouw je een druk van maar liefst 18 bar op, waarna je de koffie zo je kop in laat stromen. Er zijn drie varianten (Mini-, Nano– en Picopresso), en de Nanopresso kun je uitbreiden met een adapter voor Nespresso cups. Ideaal voor koffie in de camper met ruimtegebrek (eh, alle campers dus).

Ook de draagbare koffiezetapparaten van Koffiemaatje en Caffe2go zijn piepklein en handig op te bergen en mee te nemen, maar deze werken op een accu. Je laadt ze op via USB-C, bijvoorbeeld aan de 12V aansluiting in jouw bus camper, waarna je er tot wel zeven espresso’s of twee lungo’s mee kunt zetten. Voordeel: je hoeft niet voor heet water te zorgen, want het ingebouwde hitteplaatje zorgt voor een dampend bakkie pleur.

Wat zijn jouw favoriete items om koffie in de camper mee te zetten? Praat met ons mee via Instagram: @vanlife.magazine.nl. En wil je meer weten over de beste koffie zetten onderweg? In vaNLife magazine zomer 2023 lees je alles over koffie in de camper.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.