Nu aan het lezen
Reizen met je cyclus: met deze tips en tricks is ongesteld zijn op reis een eitje!

Reizen met je cyclus: met deze tips en tricks is ongesteld zijn op reis een eitje!

Ongesteld op reis Snuggs


Voor veel vrouwen is de menstruatiecyclus iets waar je vooral ongemak van ervaart. Maar wist je dat elke cyclus bestaat uit vier fasen? En dat je je hormonen ook in je voordeel kunt gebruiken? Zeker als je (fulltime) campert is het fijn om grip te hebben op je hormonen en cyclus, want minder ongemak onderweg is natuurlijk sowieso beter. We gaan alle seizoenen – jazeker, vier stuks – even langs en geven je tips om te leren omgaan met alle fasen van je cyclus. Zo kun je deze meteorologische lente niet alleen pieken in jouw menstruele lente, maar draai je voor ongesteld zijn op reis ook je hand niet meer om!

Je cyclus, hoe zat het ook alweer?

Even terug naar de schoolbanken, want hoe zat het ook alweer? De gemiddelde menstruatiecyclus, de periode van de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie, duurt 28 dagen. De rijping van een follikel (daar waar een eicel in groeit) duurt alleen niet bij iedere vrouw even lang, dus alles boven de 21 en onder de 42 dagen wordt als normaal beschouwd. Elke maand maken meerdere follikels zich klaar, maar onder invloed van hormonen wordt één dominante follikel aan het begin van je cyclus steeds groter, waarna hij openbarst. Dit noem je de eisprong. De vrijgekomen eicel kan bevrucht worden, óf afsterven en in dat geval wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit afstoten van je baarmoederslijmvlies noemen we de menstruatie en gebeurt meestal binnen 12 tot 14 dagen na de eisprong. 

Afbeelding: Snuggs

De verschillende fasen van je cyclus

Tijdens al deze verschillende fasen van je cyclus voeren andere hormonen de boventoon. Hierdoor kun je je steeds anders voelen. Door deze fasen te doorgronden en de verschillende ‘seizoenen’ waar je lichaam tijdens die cyclus doorheen gaat te leren kennen, kun je proberen de voordelen van elke periode optimaal te benutten, en de nadelen te verzachten.

Winter: de menstruatiefase (drie tot zeven dagen)

Het eerste seizoen is de winter en die begint op de eerste dag van je cyclus en dus de eerste dag van je menstruatie. We zullen je de exacte hormoonschommelingen besparen, maar ze kunnen ervoor zorgen dat je chagrijnig, emotioneel en negatiever bent dan normaal. Vaak heb je weinig energie, doet je lichaam zeer of is het gevoelig en heb je last van ongemakken als kramp of rugpijn. Zeker als je ongesteld op reis bent is het aan te raden een beetje rustig aan te doen. Dit is niet het moment om nóg meer uitdaging op te zoeken. Ga lekker chillen in je camper, pak er een dekentje en een goed boek bij, en neem rust.

Ideaal in deze fase is het menstruatieondergoed van Snuggs. Dit menstruatieondergoed is speciaal ontworpen ondergoed dat mensen die menstrueren kunnen dragen tijdens deze eerste dagen van hun ongesteldheid. Snuggs menstruatieondergoed is gemaakt van speciaal vochtopnemend materiaal dat extreem goed absorbeert en er zo voor zorgt dat je niet doorlekt. Het gaat wel tien uur per dag mee, afhankelijk van hoe heftig je vloeit en het model van de slip. Bijna geen gedoe dus, en dat wil je!

Tips voor deze fase:

 • Parkeer je camper op een comfortabele plek en plan niet te veel kilometers in.
 • Probeer stressvolle situaties (je camper door een drukke stad navigeren, bijvoorbeeld) te vermijden en pak je rust.
 • Eet ijzerrijke maaltijden, drink veel water en wees lief voor jezelf als je ongesteld op reis bent.
 • Gebruik het menstruatieondergoed van Snuggs voor zo min mogelijk gedoe en optimaal comfort. 

Productinformatie
Menstruatieondergoed gebruik je ter vervanging van andere menstruatieproducten. Dus geen gehannes meer met tampons, maandverbanden of cups. Vooral ‘s nachts en ongesteld op reis is dat heel fijn.

De absorberende laag in de broekjes is antibacterieel. Daardoor krijg je nooit last van geurtjes.

Na gebruik spoel je een broekje even uit, daarna gooi je het gewoon in de wasmand voor de volgende normale wasbeurt. Gewoon tussen de andere slips aan de stringslinger dus! (Da’s vanlife-slang voor een waslijn vol ondergoed.)

Ook niet onbelangrijk: Snuggs is PFAS-vrij! En dat is lang niet vanzelfsprekend bij alle andere merken menstruatieondergoed. Maar wel belangrijk, want wie wil er nou polyfluorverbindingen in haar ondergoed?

Korting
Wil je jezelf, een doorgewinterde vanlifer, of een vanlifer-to-be een praktisch én comfortabel item cadeau doen? We’ve got you covered! Met code VANLIFE20 krijg je tot 22 mei 2024 20% korting op al het Snuggs ondergoed.

Lente: de folliculaire fase (zeven tot tien dagen)

Het was een barre winter, maar het menstrueren in de camper zit er weer op. De hypofyse stuurt nu follikelstimulerend hormoon (FSH) naar de eierstokken, zodat er nieuwe eicellen kunnen rijpen. In de week na je menstruatie neemt het hormoon oestrogeen weer langzaam toe waardoor je je energieker, zelfverzekerder en stabieler voelt. Hallo lente! Tijd om weer vanlife-vrienden te maken, een klusje in je camper aan te pakken of een lange, inspannende wandeling te maken. O ja, aan het einde van de week schiet ook je testosterongehalte omhoog. If the van is rocking, don’t come knocking…

Tips voor deze fase:

 • Dit is het moment om er lekker op uit te gaan. Plan een vanlife-feestje, schilder je kast of plan een date.
 • Eet licht en vers voor nog meer energie. Kook bijvoorbeeld dit busrecept voor sajoer lodeh van Lisa.
 • Bloed je nog een beetje na? Ook dan is het menstruatieondergoed van Snuggs perfect. Snuggs heeft verschillende modellen die ook voor de lichte dagen perfect zijn.

Zomer: de ovulatiefase (drie à vier dagen)

Nu wordt het echt leuk: we zijn in de zomer van je cyclus beland. Dit is de vruchtbare fase van je cyclus en je eierstokken laten een eicel los die eventueel bevrucht kan worden. Ook het oestrogeenniveau komt tot een hoogtepunt, wat betekent: nóg meer energie! Vaak heb je zin om tijd te besteden aan je uiterlijk en je zelfvertrouwen en libido rijzen de pan uit. Het is ook het moment waarop de kans op een zwangerschap het grootst is, dus zorg voor bescherming als je niet op een busbaby zit te wachten. 

Tips voor deze fase:

 • Dit is de tijd voor de écht intensieve hikes of extreme sporten. Haal je wandelschoenen uit het vet en beklim een berg voor optimaal gebruik van je energie.
 • Eet lekker vezelrijk.
 • Dit is het moment om je oude camperkloffie om te ruilen voor dat éne gezellige setje kleren dat je bij je hebt. Flaneren kun je leren!

Herfst: de luteale fase (tien tot veertien dagen)

De luteale fase is de laatste fase van je cyclus, ook wel bekend als de herfst. Je lichaam controleert of er een eicel is bevrucht en past haar hormonen weer aan. De herfst van je cyclus duurt vaak lang, wat jammer is, want je energie daalt weer en als je last hebt van PMS-klachten dan steken ze waarschijnlijk nu de kop op. Vaak voel je je in de eerste fase van deze periode rustig en slaap je beter, maar naarmate je cyclus vordert neemt je concentratievermogen af en krijg je last van kwaaltjes. Zere tepels, stemmingswisselingen, cravings en hoofdpijn: het is maar een kleine greep uit alles wat je in de weg kan zitten tijdens deze fase. Het is voor veel mensen ook een onvoorspelbare fase. Soms ben je oké en wil je niets liever dan met je eventuele buspartner (of kat) knuffelen, soms wil je vooral met rust gelaten worden.

Tips voor deze fase:

 • Laat dat intensieve sporten maar even zitten, kies liever voor een yogales of een rustige wandeling. 
 • Kies voor voeding rijk aan vitamine B, magnesium en calcium.
 • Doe rustig aan en luister goed naar je lijf.
Afbeelding: Unsplash

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2023 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.