Nu aan het lezen
Goed verzekerd op reis met de camper: 5 tips van een verzekeringsexpert

Goed verzekerd op reis met de camper: 5 tips van een verzekeringsexpert

Goed verzekerd op reis met de camper

Waar slapen we, hoe komen we daar, hebben we nog genoeg water, stroom, brandstof en schone was? Als vanlifer heb je vaak je handen vol aan de dagelijkse gang van zaken. Het is dus fijn als je over de echt belangrijke dingen je hoofd niet meer hoeft te breken. Daarom sluiten veel camperaars een verzekering af bij OOM. Daar verzekeren ze namelijk bijzondere risico’s voor mensen die buitengewone levens leiden. Jullie dus. Maar waar moet je nou op letten als het gaat om verzekeringen? Wij vroegen een verzekeringsexpert van OOM om de belangrijkste zaken op een rijtje te zetten zodat jij goed verzekerd met de camper op reis gaat.

Chantal Deen, Manager Sales & Operations bij OOM Verzekeringen: ‘Het is belangrijk om te weten wat er met je verzekeringen gebeurt als je tijdelijk naar het buitenland gaat. De zorgverzekering – en ook andere verzekeringen zoals wij die in Nederland kennen, kun je niet altijd aanhouden. Bij OOM denken we met je mee om de juiste zorg-, reis- en schadeverzekeringen te vinden. Zo ga je veilig op reis en kom je terug met mooie verhalen.’

1. Check de verzekeringen die je al hebt

Een goed begin is het halve werk, dus check voor vertrek je huidige verzekeringen. Zet op papier waar je naartoe gaat, voor hoe lang en of je er gaat werken. Kijk goed hoe je nu verzekerd bent en bepaal of je extra dekking nodig hebt. Dit zijn de verzekeringen waar je aan kunt denken:

  • Zorgverzekering
  • Reisverzekering
  • SOS-verzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Annuleringsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Ongevallenverzekering

Je hoeft echt niet zelf in alle kleine lettertjes te duiken. Bel, mail of app je verzekeraar. Zij kunnen je haarfijn uitleggen of je voldoende dekking hebt in het buitenland. Het kost even tijd en is niet echt opwindend in vergelijking met die geweldige reis die je voor de boeg hebt, maar neem van ons aan dat je geen spijt zult krijgen van deze tijdsinvestering.

2. Bepaal of je je moet uitschrijven in Nederland en pas je verzekering daarop aan

Als je in Nederland naar de huisarts gaat en daarna een antibioticakuurtje ophaalt bij de apotheek, hoef je in principe niets voor te schieten of te betalen. Hoogstens een eigen bijdrage voor de medicijnen, maar de rest wordt achter de schermen betaald door jouw zorgverzekeraar. Soms kan je recht op de zorgverzekering komen te vervallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je je uitschrijft in Nederland. Je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) is verplicht als je binnen een periode van een jaar langer dan acht maanden in het buitenland blijft. Bij het uitschrijven vervallen meer rechten, zoals het afsluiten van een reisverzekering. Jouw persoonlijke situatie bepaalt of je verzekerd kan blijven. Check dat dus heel goed! Als je je niet uitschrijft en voor een kortere periode weggaat is er niet zoveel aan de hand, mits je niet reist door landen waar de medische kosten (veel) hoger zijn dan in Nederland (check tip 3). 

3. Je zorgverzekering betaalt alleen wat dezelfde behandeling kost in Nederland

Je zorgverzekering betaalt de rekening in het buitenland als het spoedeisend is. Er moet sprake zijn van medische hulp die echt nodig is – en dus niet bijvoorbeeld een bezoekje aan de fysiotherapeut. Máár: je zorgverzekering betaalt alleen wat dezelfde behandeling kost in Nederland. Check dus goed in welke landen de medische kosten hoger liggen. Denk aan landen als de Verenigde Staten, Singapore, Maleisië, China, Indonesië en Hong Kong. Ga je juist wel naar die landen, zorg voor een spaarbuffer of voor een verzekering die deze kosten ook dekt.

4. Verzeker begeleiding bij een spoedgeval

Stel: je gaat een spannende reis maken in Australië en er overkomt jou of een van je gezinsleden iets waardoor je met spoed geholpen moet worden. Het is zo ernstig dat in het dorpje waar jullie je bevinden niet de juiste medische voorzieningen aanwezig zijn. Dan is het fijn om een verzekering te hebben die ervoor zorgt dat je naar een andere plaats, een ander land of, in het ergste geval, terug naar Nederland wordt gevlogen. Deze dekking zit niet in je zorgverzekering. Je wilt je misschien niet oververzekeren, maar dit is wel een belangrijke afweging om te maken. Op je premie scheelt het niet zo veel en het geeft jou en de thuisblijvers een gerust gevoel.

5. Een goede reisverzekering is key

Sowieso is het altijd verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Niet alleen voor de dekking van je ziektekosten, maar ook voor andere onaangename verrassingen. Zo zijn ook verlies of diefstal van je documenten en bagage verzekerd. Maar misschien nog wel belangrijker: als een naaste ernstig ziek wordt of komt te overlijden, dan boekt en betaalt de verzekering een ticket naar huis. Sociale repatriëring heet dat. Zeker bij verre bestemmingen scheelt dit je duizenden euro’s.

Over OOM Verzekeringen

‘Aangenaam, wij zijn OOM. Al sinds 1940 staan wij klaar voor mensen met bijzondere verhalen. Van studenten en digital nomads die de hele wereld overgaan, tot expats die (tijdelijk) werken in het buitenland. En dat doen we op onze eigen manier: met de juiste verzekering, persoonlijke service en een eindeloze passie voor jouw avontuur. Gaat niet alles volgens plan? Dan kun je terugvallen op onze verzekeringen. Wij staan voor je klaar. Bij hoge nood, maar ook als snelle hulp. Elke dag en nacht van de week. Waar op de wereld je ook bent.’

JOIN THE VANLIFE COMMUNITY!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze vaNLife updates en ontvang elke maand camper inspiratie, de laatste nieuwtjes, unieke aanbiedingen en handige vanlife tips in je mailbox!

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.