Nu aan het lezen
Deze 8 boeken moet elke vanlifer gelezen hebben

Deze 8 boeken moet elke vanlifer gelezen hebben

vanlife boeken

Kijk, je wilt natuurlijk zo licht mogelijk reizen. Snappen we. Boeken kan je daartoe op een e-reader zetten, dat weten we ook. Maar als je dan tóch fysiek leesvoer meeneemt in je camperbus, zorg dan dat het (een paar van) deze prachtige vanlife koffietafelboeken zijn – mooi genoeg voor op tafel, compact genoeg om mee te nemen – die helemaal in het teken staan van een leven onderweg. Ze staan nog gezellig ook, naast je stapel vaNLife magazines natuurlijk.

1. Van Life: inspiration for your home on the road

Foster Huntington

vanlife boek: inspiration for your home on the road

Foster Huntington zou je de O.G. vanlifer kunnen noemen, hij heeft het begrip namelijk bedacht. De fotograaf en filmmaker uit Washington stopte in 2011 met zijn drukke baan in de New Yorkse modeindustrie en reed drie laar lang door Amerika. Hij documenteerde de avonturen in zijn bus op Tumblr, introduceerde de hashtag #vanlife en de rest is geschiedenis. Hij vond al snel een alsmaar groeiende groep gelijkgestemden, die de natuur en de wereld in hun eigen tempo wilden verkennen, vrij van schulden en verplichtingen. In dit boek vind je de mooiste foto’s en verhalen van die nog altijd groeiende community waar wij ons ook met trots lid van mogen noemen.

2. The Van Conversion Bible: the ultimate guide to converting a campervan

Charlie Lowe & Dale Comley

vanlife boek: The Van Conversion Bible

De titel van dit boek says it all: als je van plan bent zelf een bus om te bouwen tot camper, is dit je ultieme gids. Tuurlijk, je kunt ook het hele internet aan informatie opslurpen, maar niks verslaat het gevoel van een good old boek met daarin alles wat je weten moet, toch? In dit complete naslagwerk vind je echt alles wat je moet weten als je zelf je handen uit je mouwen wilt steken, van plannen en ontwerpen tot het daadwerkelijke bouwen. En dat alles voorzien van prachtige foto’s en duidelijke illustraties en grafieken. Charlie en Dale (je kent ze misschien als @climbingvan op Instagram) tekenden op hoe ze het zelf aanpakten, wat goed ging én wat jij straks beter kunt doen. Ook een ideaal cadeau voor aspirant zelfbouwers.

3. The Getaways: vans and life in the great outdoors

gestalten

vanlife boek: The Getaways

Elke dag een nieuw uitzicht als je de gordijnen opentrekt? De Alpen je kantoor noemen? Een paar dagen totale rust in de uitgestrekte zandduinen van de Sahara? Elke dag een duik nemen in de Middellandse zee? Na zonsondergang terug naar het comfort van je compacte mobiele onderkomen? Deels herkenbaar, deels een droom voor de meeste Nederlandse (parttime) vanlifers. Dit boek, waarin je ‘s werelds meest fascinerende bestelwagens en huizen op wielen vindt, laat zien dat home echt is where you park it. Laat je inspireren door de creatieve interieurs en ga mee op reis met de vanlifers in dit boek. Geïllustreerde kaarten voeren je mee over besneeuwde bergpassen en langs zonnige oceaanwegen. 

4. Hit The Road: vans, nomads, and roadside adventures

gestalten

vanlife boek: Hit The Road

Een weekendje weg, een lange vakantie buiten de gebaande paden of een reis rond de wereld: dit boek bevast alle vormen van vanlife en alle soorten voertuigen die daarbij horen – van bestelwagens tot overlanders – en hun gepassioneerde eigenaren die het leven in beweging vieren. Van het verhaal van een stel dat door Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk reisde in een Volkswagen T4 om hun culinaire kunsten bij te spijkeren tot een trektocht in een Honda Element van het ene puntje van Canada naar het andere met het noorderlicht als gids en de trip van een groep vrienden die een Porsche 944 van Engeland naar Kaapstad reden: in dit boek leef je mee met bijzondere avonturiers. Inclusief gedetaileerde informatie over de voertuigen en prachtige fotografie.

5. The Great Outdoors: 120 recipes for adventure cooking

gestalten (redactie door Markus Sämmer)

vanlife boek: The Great Outdoors

Frisse lucht maakt hongerig! In dit boek vind je de beste recepten om buiten te koken. Want waar het avontuur roept is de honger nooit ver weg: wandelen, klimmen of slapen onder de sterren doet de maag knorren. Van een snelle carbonara met avocado, rustieke gebakken aardappelen tot de beste virgin mojito: de recepten in dit boek verbeteren de stemming van elke hongerige camperaar. Je vindt ook uitleg over koken op open vuur en andere outdoor skills. Een onmisbaar kookboek voor je volgende roadtrip of campervakantie. Nieuwe vrienden maak je er gegarandeerd mee.

6. The Rolling Home

Calum Creasy & Lauren Smith

vanlife boek: The Rolling Home

Koppel Calum (schrijver, fotograaf en ontwerper) en Lauren documenteerde in dit boek hun eerste 80.000 mijl (dat is bijna 130.000 kilometer) in hun zelfgebouwde camper, genaamd – jawel – The Rolling Home. Ze publiceerden vijf zines onder die titel en brachten daarna nog eens een productlijn en twee boeken uit, waarvan dit de eerste is. Het bestaat uit meer dan 200 pagina’s aan foto’s, verhalen en illustraties van zes jaar onderweg. Als dat niet inspirerend is, weten wij het ook niet meer. Het boek is niet alleen een beeldend en verhalend reisverslag, maar graaft ook dieper naar hoe een alternatieve levensstijl op te bouwen met respect voor natuur en de wereld waarin we leven. 

7. The Culture of Vanlife

(heruitgegeven als The Complete Vanlife Book)
Calum Creasey & Lauren Smith

vanlife boek: The Culture of Vanlife

De essays en artikelen in dit boek proberen inzicht te bieden in de zeer menselijke behoefte aan avontuur en onderzoeken hoe en waarom vanlife populairder is dan ooit tevoren. Wat zegt dit ons over onze liefde voor reizen en onze ideeën over thuis? En hoe gaan camperaars om met dingen als minimalisme, vrijheid en duurzaamheid? Natuurlijk geïnspireerd door de eigen vanlife-avonturen van Calum en Lauren a.k.a. The Rolling Home, maar ook die van andere gelukszoekers. En dat alles voorzien van originele fotografie en prachtige illustraties. Je leert tussendoor ook nog eens aan de hand van bestaande conversies over de basisprincipes van compact interieurontwerp, mocht je zelf aan de slag willen met het ombouwen van een bestelbus tot een huis op wielen. 

8. The Vanlife Companion

Lonely Planet

Dit is precies wat je van een Lonely Planet mag verwachten: een echte vanlife 101. Net als in een reisgids lees je in de eerste helft wat je precies moet weten voordat je op pad gaat (hoe kies je de perfecte bus en hoe pas je die aan, hoe kun je veilig op weg, waar mag je legaal parkeren?), en in het tweede deel inspirerende routes en reizen. Een praktische en inspirerende gids voor elke camperaar in kinderschoenen – en trouwens ook voor gevorderden.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (1)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.