Nu aan het lezen
Zeven tips om je (camper)bus winterproof te stallen

Zeven tips om je (camper)bus winterproof te stallen

Winterstalling header

Of je je camper nu een uitgebreide winterslaap gunt in de stalling of, laten we zeggen, met je bus wilt winterkamperen maar tóch besluit een week de kou te ontvluchten in een Airbnb: om schade te voorkomen als het koud is, is het verstandig om je camper goed voorbereid te parkeren. We geven daarom – met dank aan Oostenrijkliefhebbers Kyle en Rayko – zeven tips om je (camper)bus winterproof te stallen!

1. Gebruik antivries ruitensproeiervloeistof

Om te voorkomen dat je ruitensproeiervloeistof bevriest in de winter is het verstandig om de vloeistof aan te vullen met antivries wintervloeistof. Zomervloeistof met wintervloeistof mengen zal de vriesbeveiliging iets verkleinen, maar volstaat prima als de temperaturen niet te ver onder het nulpunt zakken. Daarnaast is het ook verstandig om de ruitenwissers geen contact te laten maken met de ruit om vastvriezen te voorkomen. Klap ze daarom naar voren of stop er een kartonnetje tussen!

2. Loos al je water

Grijs, zwart, wit: zorg ervoor dat je ál het water in je camper loost voordat je je voertuig parkeert in winterse omstandigheden. Denk hierbij ook aan het ledigen van je leidingen, want water dat bevriest zet uit en kan gebarsten leidingen tot gevolg hebben. Dit doe je door al het water weg te laten lopen, de waterpomp uit te zetten, alle kranen open te zetten en vervolgens, bijvoorbeeld met behulp van een fietspomp, alle leidingen leeg te blazen.

3. Leeg je boiler

In diezelfde categorie: zorg er ook voor dat je – indien je er één aan boord hebt – je boiler leegt, of kies voor een vorstbeveiliger. Wanneer de temperatuur in je camper daalt tot zo’n vijf graden treedt de beveiliging in werking en stroomt het water uit de boiler weg om bevriezing te voorkomen.

4. Vergeet je koelkast en vriezer niet te legen

Een beetje een open deur, maar niemand zit te wachten op een koelkast of vriezer vol bedorven etenswaren bij terugkomst. Wanneer je koelkast leeg (en uit) is doe je er goed aan de deur op een kier te laten staan om schimmel te voorkomen. Extra punten voor jou als je meteen een doekje door de koelkast haalt zodat achtergebleven kruimels niet alsnog voor schimmel zorgen.

5. Verwijder al het textiel in je camper

Laat je je bus of camper voor langere tijd achter, overweeg dan ook om zoveel mogelijk stoffen uit je camper te halen. Stoffen worden snel vochtig en kunnen zodoende bevriezen of gaan schimmelen. Denk hierbij aan je gordijnen, kussens, achtergebleven kleren en keukentextiel.

6. Zorg voor een opgeladen accu

Lithium accu’s kun je niet opladen bij vrieskou. Bij bijvoorbeeld tien graden onder nul treedt zelfs een beveiliging in werking die laden onmogelijk maakt. Zorg dus voor een opgeladen accu als je de camper wegzet, zodat je in ieder geval nog voldoende capaciteit hebt om op te warmen tot boven het vriespunt. Kou is echter nooit fijn voor een batterij dus haal, als dat gemakkelijk kan, je accu uit de camper. Dan weet je zeker dat hij nog in goede conditie is als je hem weer wilt gebruiken. 

7. Gebruik slotondooier

De deuren of sloten van je camper kunnen vastvriezen (vooral door opgevroren smeltwater). Probeer deze nooit met warm water open te maken, dat vriest namelijk direct weer op. Met slotondooier zorg je ervoor dat je nooit in de kou komt te staan. Bewaar deze tijdens de stalling niet ín je camper om te voorkomen dat je jezelf buitensluit.

Ga je in de kou met je camper op pad? Dan vind je hier nog wat handige vanlife hacks om de winter door te komen.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2023 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.