We nemen onze huisdieren steeds vaker mee op reis. Heb jij je camper alweer uit de stalling gehaald en ga je lekker op pad met je trouwe viervoeter? Zorg dan dat je goed bent voorbereid. Uiteraard moet je zorgen voor een geregistreerde chip, een Rabiësvaccinatie en een geldig Europees dierenpaspoort. Maar daarnaast is het ook goed om na te gaan welke risico’s je hond loopt als je naar (warme) landen reist. Met onze tips over vaccineren en het voorkomen van teken, vlooien en ander ongedierte ga je goed voorbereid op reis met je hond.
Vaccinaties
Om je hond onderweg te beschermen tegen veel voorkomende (en vaak gevaarlijke) ziekten kun je je hond laten vaccineren. Zo voorkom je een hoop ellende. Dit is al het advies binnen Nederland, maar is zeker aan te raden om op orde te hebben als je regelmatig met je hond op reis gaat. Het gaat hierbij om de ziekte van Weil, Canine Parvovirus, hondenziekte (Distemper), besmettelijke leverziekte (Hepatitis) en hondsdolheid (Rabiës). Als je hond als pup volledig gevaccineerd is, hoeft alleen het vaccin tegen de ziekte van Weil jaarlijks herhaald te worden. De entingen tegen hondenziekte, parvo en virale hepatitis hoeven slechts elke drie jaar herhaald te worden.
Titeren (DHP)
In plaats van je hond elke drie jaar te laten vaccineren kun je er ook voor kiezen een titerbepaling (ook wel VacciCheck genoemd) te laten doen. Dit is een bloedonderzoek waarbij de antistoffen in het bloed van de hond worden gemeten. Worden er genoeg antistoffen aangetroffen? Dan is je hond voldoende beschermd en hoeft er niet gevaccineerd te worden. Dit geldt alléén door Disterper, Hepatitis en Parvo en alléén als alle drie een voldoende hoge antistofwaarde hebben. Je hoeft dan meestal pas na drie jaar weer terug te komen voor een nieuwe titer van deze elementen. Zorg dus wel dat je jaarlijks de ziekte van Weilvaccinatie laat uitvoeren en de gezondheid van je dier goed laat controleren.
Niet elke dierenarts werkt met titerbepaling, omdat dit proces vrij foutgevoelig en onderhevig aan interpretatie is. Hier vind je een lijst van dierenartsen die dat wel doen. Bedenk wel of de eventuele extra stress en kosten van het bloedprikken opwegen tegen de gegarandeerde extra booster van de vaccinaties.
Hondsdolheid (Rabiës)
Als je met je hond naar het buitenland reist is een enting die jouw hond beschermt tegen hondsdolheid verplicht. De inwerktijd is drie weken en de geldigheid varieert tussen de één en drie jaar. De meeste landen eisen zelfs dat dit drie weken voordat het dier in het land van bestemming aankomt gebeurd is. Sommige landen, zoals Albanië, vragen naast een Rabiësvaccinatie ook om een Rabiëstiter. De uitslag kan even op zich laten wachten, dus zorg dat je dit ruim voor vertrek laat doen. Op de website van het LICG kun je zien wat de regels per land zijn als het gaat om de Rabiësvaccinatie en andere invoereisen.
Let op: voor landen buiten de EU gelden soms ook eisen voor de terugreis naar Nederland. Zo is er voor de terugreis uit Marokko een titerbepaling nodig. Regel dit in Nederland om te voorkomen dat je weken of soms zelfs maanden in Marokko moet wachten tot je terug mag reizen met je hond.
Rabiës bij zwerfdieren
Wees je er ook van bewust dat, ook binnen Europa, Rabiës nog steeds kan voorkomen onder (zwerf)dieren. Zeker als je in een camper reist en wildkampeert kom je mogelijk besmette dieren tegen. Zorg dus dat je niet alleen je hond, maar ook jezelf beschermt door gepaste afstand te houden van zwerfdieren. En zoek direct een dokter of dierenarts op als jij of je hond gebeten of gekrabd zijn.
Parasieten
Wormen
In verschillende delen van Oost- en Zuid-Europa komt hartworm voor en eenmaal volwassen zijn de wormen erg lastig te behandelen. Maar ook spoelwormen en (vossen)lintwormen liggen op de loer. Het is dus verstandig je huisdier regelmatig te ontwormen, zeker als je met je hond die kant op reist. Dit kan met een pilletje dat, naar gelang de situatie, je hond met één tot twaalf dosissen per jaar behandelt tegen verschillende soorten wormen. Tijdens je reis is maandelijks gebruik van Milbemax of Milbactor tegen verschillende wormsoorten aan te raden. Bij terugkomst uit risicogebieden voor hartworm is het ook belangrijk dat de hond tot een maand na terugkomst in Nederland nog ontwormd wordt. Hiermee onderschep je de (niet zichtbare) migratie van larven uit de huid het lichaam in.
Teken en vlooien
Ook binnen Europa vind je nog een aantal ernstige ziektes die worden overgebracht door teken. Controleer je hond (en jezelf!) dus dagelijks op teken, zeker na een wandeling door bos en struikgewas. Zorg dat je altijd een tekentang bij je hebt en verwijder een teek direct als je deze ontdekt. De overdracht van parasieten vindt al binnen een paar uur tot een paar dagen na het vasthechten plaats. Zorg dus dat je er snel bij bent.
In Nederland doet een tekenwerend middel soms al voldoende. In meer zuidelijke landen, zoals Portugal, werkt dat vaak niet goed genoeg (teken komen in deze landen veelvuldig voor). Ontdek je dagelijks (meerdere) teken bij je hond? Bescherm je hond dan met een tekendodend middel. Mocht je een teek over het hoofd zien, dan zal deze vrijwel direct alsnog doodgaan. Nagenoeg alle middelen tegen teken beschermen je hond ook tegen vlooien.
Wat voor middel je ook gebruikt: controleer je hond, zeker als je veel reist en in de natuur bent, alsnog dagelijks op teken! Zodra de temperatuur boven de 7°C komt kunnen ze namelijk al actief worden. Tussen maart en oktober worden de meeste tekenbeten geregistreerd.
Zandvlieg
Reis je met je hond naar warme en droge gebieden in Europa, zoals Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje? Dan kom je mogelijk nog een ander gevaarlijk beestje tegen: de zandvlieg. De infectieziekte die deze zandvliegen kunnen overbrengen (Leishmaniose) is geen pretje en nooit helemaal te genezen. Bescherm je hond hier, zeker als je naar het zuiden reist, dus goed tegen door zandvliegen te weren. Er zijn verschillende middelen te verkrijgen die je hiervoor kunt gebruiken. Vaak werken deze middelen tegen meerdere parasieten. Er zijn verschillende (combinaties) van middelen om goede bescherming te geven. Wil je graag persoonlijk advies? Raadpleeg dan je dierenarts.
Grasaren
Wanneer wild gras tot bloei komt, ontstaan er grasaren. Eerst zijn ze groen, maar wanneer ze uitdrogen krijgen ze een gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Zeker in langere periodes van droogte en op plekken waar weinig onderhoud aan het gras wordt gepleegd zie je deze grasaren regelmatig. Ook in Nederland. Omdat de grasaren weerhaakjes hebben, zetten ze zich makkelijk vast in de vacht van je hond. Maar deze kruipers, zoals ze ook wel genoemd worden, kruipen ook graag in de neus, oren, huid of onder de oogleden en tussen de tenen van je hond.
Wat kun je doen?
Dankzij de weerhaken kan een grasaar maar één kant op bewegen en daardoor steeds verder de holte inkruipen of zelfs het lichaam binnendringen. In het ergste geval moeten ze operatief worden verwijderd. Controleer, zeker als je met je hond naar droge gebieden reist, je hond na een wandeling dus niet alleen op teken, maar ook op grasaren. Klachten zoals knijpen met een oog, plots flink niezen, kopschudden, een plots ontstane rode gevoelige bult in de huid of likken aan tenen/poten en eventueel mank lopen kunnen duiden op een verstopte grasaar.
Als je er snel bij bent kun je de grasaar soms zelf nog voorzichtig verwijderen, maar ga direct naar de dierenarts als dat niet gemakkelijk lukt om schade of het afbreken van de grasaar (dat wil je echt niet) te voorkomen. Zij kunnen vervolgens de grasaar uit het lichaam halen.
Rupsen
Behoorlijk pittige beestjes die je zeker gaat tegenkomen als je met je hond door Europa reist zijn rupsen met brandharen zoals de dennenprocessierups, bastaardsatijnrups en eikenprocessierups. Ze komen voor in bossen en duingebieden door heel Europa (ook in Nederland) en zijn in groten getale vooral in het voorjaar en de zomermaanden actief. Je kunt je hond hier niet echt tegen beschermen, maar wel voorzorgsmaatregelen nemen.
Wat kun je doen?
Blijf het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van deze rupsen en hun nesten. De brandharen kunnen door de wind wel 20 tot 100 meter verder komen, dus houd ruim afstand. Controleer de omgeving waar je gaat kamperen grondig op rupsen op de grond, in struiken en in bomen voordat je de hond naar buiten laat.
Als je toch in aanraking met brandharen van deze rupsen komt veroorzaakt dat vooral rode bultjes en veel jeuk (afblijven!). Maar bij de hond kan het ook gevaarlijke zwellingen aan tong en lippen, ontsteking van het mondslijmvlies, ontsteking van de ogen, ademhalingsproblemen en zelfs een ernstige en levensbedreigende allergische reactie veroorzaken. Zorg dat je (sterk) plakband meeneemt om eventuele haartjes met plakband zachtjes van de huid te verwijderen (dit werkt bij jezelf ook). Koel daarna de huid met koud water en ga zo snel mogelijk naar een dierenarts.
Als er brandharen in de bek of neus van je hond zitten moet deze uitgebreid gespoeld worden met (lauw) water. Je hond zal wellicht pijnstilling nodig hebben. Vaak moet de hond ook volledig gewassen en meerdere dagen behandeld worden. Ook is het verstandig na het dierenartsbezoek je eigen kleding en de hondendeken of -mand op minimaal 60 graden te wassen. Die haartjes gaan namelijk overal in zitten en kunnen onder de 60 graden tot 6 jaar actief blijven.
Tip van dierenarts Bregje
“Veel mensen hebben de registratie van de chip van hun dier niet op orde (oude gegevens, gegevens van vorige eigenaren of helemaal geen registratie). Ik controleer dat in de praktijk altijd via chipnummer.nl, laat de klant dit ook controleren en eventueel een extra registratie plaatsen via petbase.eu. Dit is een Europese database en daarmee is het waarschijnlijker dat de gegevens teruggevonden worden als de hond in het buitenland kwijtraakt. Doorgaans is een penning aan de halsband het snelst, maar dan wel met een +316 nummer natuurlijk!“
JOIN THE VANLIFE COMMUNITY!
Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze vaNLife updates en ontvang elke maand camper inspiratie, de laatste nieuwtjes, unieke aanbiedingen en handige vanlife tips in je mailbox!