Nu aan het lezen
Wonen in je camper in Nederland: zo doe je dat

Wonen in je camper in Nederland: zo doe je dat

Mag je eigenlijk wonen in een camper in Nederland? En welke haken en ogen zitten er aan het resideren in een rijdend voertuig in plaats van een bakstenen huis? Hoofdredacteur Florine maakte het allemaal al mee en zet de regels voor je op een rij. 

‘Ik weet het nog heel goed: we zaten aan de keukentafel – half drie ’s nachts en precies dronken genoeg voor rigoureuze levensbeslissingen. We gingen het doen: wonen in een bus die we zelf zouden verbouwen tot camper. So far, so good. Pas toen ik een voorzichtige Google-speurtocht losliet op de vraag ‘mag je wonen in een camper?’ kwam ik tot de conclusie dat een leven als vanlifer helemaal niet zo (wettelijk) vanzelfsprekend is. Er zijn tal van regels, die – zoals dat gaat in Nederland – per gemeente verschillen en vaak onduidelijk zijn en nogal eens willen veranderen.’

Kleine disclaimer: ik ben geen jurist en aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Als je wilt weten of deze informatie ook voor jouw specifieke situatie geldt raadpleeg dan altijd een professional.

Mag ik wonen in een camper?

First things first: mag ik van de Nederlandse wet in mijn camper wonen? Ja, dat mag. Maar het wordt je niet makkelijk gemaakt. Je bent namelijk verplicht om een adres op te geven bij de gemeente, zoals staat beschreven in de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt hiervoor twee mogelijkheden: een woonadres of een brief- of postadres.

‘Van die dronken avond aan de keukentafel tot een leven vol vrijheid: het is niet altijd makkelijk, maar voor wie bereid is de regels een beetje te buigen is er veel mogelijk.’

Een brief- of postadres

Heb je huis en haard verkocht? Dan worden je opties iets beperkter. Gelukkig is er goed nieuws: er bestaat zoiets als een brief- of postadres. Dat kan het adres van je moeder, je broer of een vriend zijn. Die persoon hoeft niet in jouw gemeente te wonen, maar moet wel schriftelijk toestemming geven dat jij gebruik mag maken van zijn of haar brievenbus. Met deze verklaring ga je naar de betreffende gemeente om je briefadres aan te vragen.

Een briefadres is van oudsher bedoeld voor circusartiesten, daklozen en binnenvaartschippers en van ‘ik wil een vrije nomade zijn’ krijgen veel gemeentelijk medewerkers toch nog vaak kortsluiting. Bovendien zitten er soms restricties aan een briefadres: vaak wordt het slechts verleend voor een jaar (met, als je mazzel hebt, kans op verlenging). Ook dien je vier van de twaalf maanden in Nederland te verblijven.

Vanaf 1 januari 2022 is een gemeente echter wettelijk verplicht om iemand in te schrijven op een briefadres. Als er geen briefadresgever beschikbaar is moet de gemeente zelf als briefadresgever optreden. Dat kan bijvoorbeeld het adres van het gemeentehuis zijn.

Uitschrijven

Stel, je hebt geen woonadres én je wilt langer dan acht maanden per jaar buiten Nederland verblijven. Wat doe je dan? Dan ben je wettelijk verplicht om jezelf uit te schrijven bij de gemeente. Met die uitschrijving ben je officieel een Nederlandse burger zonder vaste woon- of verblijfplaats. Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met andere instanties en dat kan soms ingewikkelde en onvoorziene gevolgen hebben.

Consequenties van uitschrijving

Hou je vast. Want zonder inschrijfadres kun je dus geen camper (of ander voertuig) met Nederlands kenteken bezitten, geen (reguliere) camperverzekering afsluiten, geen bankrekening openen en niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Voor mensen die als digital nomad de kost willen verdienen is dat op z’n zachtst gezegd onhandig. Ook niet onbelangrijk: door je uit te schrijven vervalt het recht op sociale voorzieningen. Geen zorgtoeslag, kinderbijslag, of uitkering. En zonder inschrijving bij een Nederlandse gemeente wordt er per jaar dat je niet ingeschreven staat 2% gekort op je AOW. Problems for future you? Misschien, maar hou er rekening mee. 

Een klein lichtpuntje is dat je wél gewoon Nederlander blijft en dus ook je paspoort mag houden. Dat is vooral handig als je zaken als een nieuw paspoort of rijbewijs wilt regelen. Klinkt een beetje hopeloos he? Geen paniek, er is licht aan het eind van de tunnel!

Inschrijven bij een ander

Jij hebt natuurlijk allang bedacht dat je je gewoon bij je vader, zus of opa inschrijft en lekker een jaartje de hort op gaat. Dat kan, en er zullen ongetwijfeld een heleboel mensen zijn die dit ook daadwerkelijk doen. Maar het mág niet. Officieel moet je daadwerkelijk wonen op het adres waar je staat ingeschreven. Als ze concluderen (door bijvoorbeeld een te laag energieverbruik voor een twee- of driepersoons huishouden) dat je niet op het betreffende woonadres woont, dan kun je alsnog uitgeschreven worden en een boete krijgen. Bovendien kan de persoon bij wie je je inschrijft nadelige gevolgen ondervinden: hogere gemeentelijke lasten of gekort worden op een uitkering, bijvoorbeeld.

Wat nu?

Even recapituleren. Volgens de Nederlandse wet mag je inderdaad wonen in een camper, maar wil je die camper (in Nederland) kunnen registreren en verzekeren dan heb je een woonadres of briefadres nodig. Zonder huis heb je geen woonadres en zul je een briefadres aan moeten vragen voor het ontvangen van je (overheids)post. Een briefadres regelen lukt vaak wel, maar je moet minimaal vier maanden per jaar in Nederland zijn. Je kunt je ook helemaal uitschrijven, maar dan kun je je camper dus niet registreren, verzekeren, een Nederlandse bankrekening behouden of als ZZP-er ingeschreven staan.

Is de hoop dan nu vervlogen? Natuurlijk niet. Wij doen het al bijna vier jaar. Van die dronken avond aan de keukentafel tot een leven vol vrijheid: het is niet altijd makkelijk. Maar voor wie bereid is de regels een beetje te buigen is er veel mogelijk. Ga op onderzoek uit, lach vriendelijk tegen soms chagrijnige gemeenteambtenaren, en kleur soms een beetje buiten de lijntjes. 

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (4)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2023 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.