Nu aan het lezen
Handige checklist voor de aanschaf van een tweedehands camper

Handige checklist voor de aanschaf van een tweedehands camper

Checklist tweedehands camper kopen

Campereigenaren onderhouden hun rijdende (vakantie)huis doorgaans goed. Tweedehands kopen is daarom, zeker als je voor de eerste keer een camper aanschaft, een goede optie. Natuurlijk is het alsnog verstandig om een aantal zaken grondig te controleren voordat je tot aankoop overgaat. In samenwerking met Tweedehandscamper.nl maakten wij daarom een handige checklist voor het aanschaffen van een tweedehands camper! 

✔︎ Zoek een goede verkoper

Zoek een verkoper die je precies kan vertellen wanneer en hoeveel onderhoud er is gepleegd. Zo is de kans groter dat je niet snel voor dure reparaties komt te staan. Op Tweedehandscamper.nl vind je uitgebreide informatie en veel foto’s, zodat je op voorhand al een goed beeld krijgt van de camper. 

Tweedehandscamper zoekopdracht

✔︎ Bekijk het onderhoudsboekje

Een aantal onderdelen van een bus of camper, bijvoorbeeld de distributieriem, moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Om erachter te komen wanneer bepaalde onderdelen voor het laatst gecontroleerd, gerepareerd of vervangen zijn kun je het onderhoudsboekje checken. Als een bus of camper goed onderhouden is, is een lage kilometerstand niet per se een vereiste. Of de kilometerstand klopt kun je bij de RDW opvragen.

✔︎ Check of de bus als kampeerauto is geregistreerd

Is de bus op het kenteken geregistreerd als kampeerauto? Zo niet, dan moet de camper mogelijk nog gekeurd worden en daarbij aan allerlei eisen voldoen. 

✔︎ Check de leeftijd en de brandstof

Oudere dieselvoertuigen zijn niet meer in elke regio welkom en milieuzones in en rondom steden worden steeds strenger. Houd hier rekening mee als je graag in steden vertoeft met je camper.

✔︎ Doe een aankoopkeuring

Met een aankoopkeuring krijg je vaak een veel beter beeld van wat je koopt en welke reparaties of onderhoudskosten er op (korte) termijn aankomen.  

✔︎ Maak een proefrit

Sla zeker bij een tweedehands camper de proefrit niet over. Let daarbij extra op slijtage en gebreken. Start de motor in één keer? Als de motorklep warm aanvoelt bij aankomst heeft de verkoper de motor al warmgedraaid, een potentiële rode vlag.

✔︎ Controleer grondig op roest

Roest is de grootste vijand van de carrosserie, en wil je dus niet of zo min mogelijk hebben. Bobbels in de lak zijn een indicatie dat er roest aan het ontstaan is of al zit. Roestgevoelige plekken zijn onder andere: de onderkant (hier begint roest meestal), de wielkasten, de onderkant van de deuren en de randen van het dak.

Camper met roest

✔︎ Vergelijk specifieke modellen

Heb je al een bepaalde camper op het oog? Je kunt verschillende (online) verkopers afgaan en dezelfde modellen campers vergelijken, om te kijken of jouw toekomstige camper in goede staat en marktconform geprijsd is.

✔︎ Beoordeel de inbouw

Werken alle slotjes, lekken de kranen niet, gaan deurtjes en lades goed open en dicht? Ga je voor een camper die door een doe-het-zelver is ingebouwd, controleer dan ook of dit deugdelijk en volgens RDW-richtlijnen is gebeurd. Denk ook aan de leefsituatie. Heeft de camper een vast bed, en zo niet, vind je het erg om deze elke dag weer tevoorschijn te toveren? Is de keuken naar je gading? Kun je lekker binnen zitten met gezelschap? Inventariseer ook de ingebouwde voorzieningen, zoals het formaat van de watertanks, of er zonnepanelen op het dak liggen en wat voor accu er is ingebouwd.

✔︎ Let op het aantal (goedgekeurde) zitplekken en gordels

Dit is natuurlijk belangrijk voor het aantal mensen waarmee je nu gaat reizen, maar met het oog op gezinsuitbreiding of doorverkoop ook interessant voor de toekomst.

✔︎ Zoek naar vocht en (langdurige) lekkages

Daar zit vaak schimmel achter en dat is meestal veel werk om te herstellen. Met name ramen en dakluiken zijn erg lekkagegevoelig. Donkere plekken in het interieur of een muffe lucht kunnen duiden op vochtproblemen.

Genoeg inspiratie? Zoek dan op Tweedehandscamper.nl naar jouw droomcamper! In vaNLife magazine voorjaar 2023 lees je nog meer over waar moet je op letten als je een camper gaat aanschaffen, de bijkomende kosten én geven Tirsa en Donny extra tips voor de aanschaf van een klassieker. En heb je de perfecte camperbus gevonden? Dan kan de voorpret beginnen!

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2023 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.