Nu aan het lezen
Sajoer Lodeh uit de Peugeotcamper van Lisa

Sajoer Lodeh uit de Peugeotcamper van Lisa

Vers, duurzaam en het liefst ook nog een beetje gezond: wij Nederlanders zijn gek op lekker eten. Lisa, reizend voedingsdeskundige en kok, laat met haar eigen variant op de Indonesische Sajoer Lodeh zien dat je ook in een camper en landen waar je de weg in de supermarkt niet kent iets heel lekkers op tafel kunt zetten. 

‘Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn wat specerijen en eventueel een paar verse ingrediënten. We hebben in onze Peugeotcamper uit 1989 een kleine vrieslade in onze koelkast en als we in Nederland zijn vul ik deze met citroengras, limoenblad en laoswortel. Heb je geen vriezer dan kun je ze ook gedroogd meenemen. Zo kun je met de groenten en zelfs wilde kruiden die je onderweg tegenkomt de lekkerste gerechten maken!’

‘Indonesische groenten met kip – of een vege-tarische variant daar op – zijn een klassieker in onze keuken. Soms ontbijt ik er zelfs mee! Het recept is een vrije variant op de Sajoer Lodeh die ik probeer te laten lijken op die keer dat ik het lang geleden at in nachtrestaurant Hung Kee op de Witte de Withstraat in Rotterdam. Hemels was die! Grote stukken witte kool en wortel, veel groenten, wat eiwitten en kokos-melk en de intense maar subtiele smaken van gember, laos en sereh. Ik ben voorstander van grote hoeveelheden groenten en minimaal koolhydraten, maar ben je een grote eter dan kun je natuurlijk wat rijst toevoegen. Het lijken misschien veel ingrediënten, maar de bereiding is heel eenvoudig en het resultaat overheerlijk! Bon appetit, buen provecho, have a good meal, waar je ook bent!’

Lekker met wat knapperige gebakken uitjes erop, wat seroendeng en eventueel wat plakjes komkommer.

Ingrediënten (2 personen)

Kruiden en smaakmakers
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 volle theelepel vers geraspte laos wortel, of 1 theelepel laospoeder
  • 1 volle theelepel vers geraspte gember, of 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 limoenblad
  • 1 stengel citroengras, bij de wortel gekneusd (flink mep erop geven met de platte kant van een koksmes) en insnijden zodat de smaak goed los kan komen
  • chilipeper of sambal naar smaak
  • 1 pakje (250 ml Aroy) kokosmelk
  • 1 theelepel zout
    • kokosolie om te bakken
Groenten
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 kippendijfilets of 200 gram vega vervanging, in reepjes
  • 200 gram witte kool in blokjes van 2x2x2 cm
  • 1 grote of 2 middelgrote wortels, in plakjes van 0,5 cm
  • 1 rode paprika
  • maïskorrels van een halve kolf (gaar)

Bereiden

  1. Smelt een volle eetlepel kokosolie in een grote koekenpan, wok of stoofpan en fruit hierin 3 minuten de ui en knoflook. Voeg de koriander en komijnpoeder, de geraspte gember en laos toe en fruit even mee.
  2. Voeg de (vega) kipreepjes toe en bak ze 5 minuten op middelhoog vuur.
  3. Voeg alle groenten toe, het limoenblad, citroengras, kokosmelk, zout en chilipeper en eventueel een beetje water tot de groenten driekwart onder staan. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
  4. Als het kookt zet je het vuur laag en laat je het 15 minuten zachtjes pruttelen. Heb je lekker tijd om buiten wat vogeltjes te bestuderen of gewoon in het niets te staren.
  5. Proef of de groenten gaar zijn, voeg eventueel nog wat zout en chilipeper toe en serveer in kommen.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2022 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.