Nu aan het lezen
Wandelen en wildkamperen: dit zijn de leukste gratis vanlife slaapplekken aan de start van een hike

Wandelen en wildkamperen: dit zijn de leukste gratis vanlife slaapplekken aan de start van een hike

Hike wildkamperen vanlife

Is er een groter gevoel van vanlife vrijheid dan je schuifdeur open gooien, je wandelschoenen aan te trekken en gewoon maar te gaan lopen? We think not. Gelukkig zijn er in Europa nog talloze wandelingen waar je bij het startpunt van een route kunt (wild)kamperen met je camper of buscamper. Soms betaal je een paar euro parkeergeld, maar regelmatig zijn de kampeerplekken rondom het begin van een mooie hike helemaal gratis en vooral ‘s nachts lekker rustig. Waar wacht je nog op? Gooi je buscamper vol, haal je wandelschoenen uit het vet en gáán! 

Disclaimer: Wildkamperen is niet in alle hieronder genoemde landen officieel toegestaan. Wie geen boete wil riskeren doet er verstandig aan om zich goed in te lezen over de ter plaatse geldende officiële regels.

Vanlife in Wales: Pen Y Fan

Wie van ruige natuur en Britse gezelligheid houdt, zit helemaal goed in het kleine maar wonderschone Wales. Wales grenst in het oosten aan Engeland, maar heeft een heel eigen identiteit. Een soort kruising tussen Schotland en Engeland, maar laat ze het niet horen.

Is vanlife toegestaan in Wales?

Vanlife en wildkamperen, zeker met een kleine en onopvallende buscamper, is in Wales officieel toegestaan, met uitzondering van de nationale parken. Toch willen de autoriteiten ook daar vaak wel een oogje toeknijpen als je een nachtje blijft plakken op één van de parkeerplaatsen of zogenaamde lay-by’s (parkeerhavens). Dat komt goed uit, want Pen-y-Fan, de hoogste berg van Zuid-Wales ligt midden in Brecon Beacons National Park en uitermate geschikt voor een wandel- en vanlife-avontuur. In zo’n drie tot vier uur is de zes kilometer lange route naar de top van de berg en weer naar beneden te bewandelen. Locals noemen de berg ‘The Motorway’ omdat het in het hoogseizoen nogal druk kan zijn op de berg, maar niet zonder reden. Prachtige uitzichten over het uitgestrekte en typische moorland zijn de beloning voor een steile, maar redelijk makkelijke klim. 

Waar parkeer je je camper, van of buscamper?

Wie z’n bed uit wilt rollen en meteen wilt beginnen met klimmen parkeert het beste op de Pont ar Daf parkeerplaats langs de A470.

  • Waar: Pont ar Daf car park, Wales
  • Duur wandeling: 3-4 uur (6 kilometer)
  • Voorzieningen: toilet en overdag vaak een foodtruck
  • Kosten: gratis

Vanlife in Noorwegen: Tungestølen

Noorwegen staat natuurlijk bekend als wandel- en vanlifeparadijs maar toch zijn veel bekende wandelingen – Trolltunga, Preikestolen – behoorlijk aan de prijs als je aan de start van de wandeling wilt parkeren of kamperen. Als het al is toegestaan om er met je camper of buscamper te overnachten! 

Is vanlife toegestaan in Noorwegen?

Gelukkig zijn er in Noorwegen talloze wandelingen waar wildkamperen aan de start nog wel mag en één van de mooiste en makkelijkste is de wandeling van Tungestølen naar de gletjser Austerdalsbreen, in het westelijk gelegen Jostedalsbreen Nasjonalpark. In zo’n drie uur en 11 kilometer wandel je heen en terug naar de indrukwekkende gletsjer. Het pad voert je door open en helder terrein en is vrij vlak, met af en toe een kleine, steile klim.

Waar parkeer je je camper, van of buscamper?

Hoewel de wandeling de soms spannende rit naar het parkeerterrein – groot woord voor het vlakke stuk gras waar je je buscamper kunt parkeren – al waard maakt, is een nachtje aan de kolkende rivier hier helemaal de moeite waard. Denk: natuur zover het oog reikt, schaapjes die van je zelfgekookte maaltijd willen meeprofiteren en naast het bulderen van de rivier absolute stilte. De vanlife droom, toch?

Vanlife in Luxemburg: Mullerthal Trail

Hardly een hidden gem te noemen maar dat is zeker niet zonder reden. De Mullerthal Trail in het oosten van Luxemburg is een waar wandelparadijs voor wie houdt van sprookjesachtige watervallen, vreemde rotsformaties en een bosrijke omgeving. De Mullerthal Trail bestaat officieel uit drie routes en zes etappes, maar is ook in kleinere wandelingen op te delen. Ideaal voor de vanlifer die het moet hebben van weekendjes weg. 

Mullerthal Trail

Is vanlife toegestaan in Luxemburg?

Wildkamperen (langer dan één nacht je kampement opslaan) is verboden in Luxemburg (en dus is wildkamperen langs de Mullerthal Trail ook niet mogelijk), maar bivakkeren is grijs gebied en wordt oogluikend toegestaan. Perfect voor wie een dag een etappe, of een deel van een etappe wil wandelen en daarna meteen z’n buscamper in wil duiken dus! 

Waar parkeer je je camper, van of buscamper?

Voor wie (een deel van) route 3 wil lopen is het kasteel van Beaufort een perfecte overnachtingsplaats. Slaap je niet alleen aan de start van de wandeling, maar word je ook wakker met een kasteel in je achtertuin.Een echte vanlife win-win, right? Vanuit Beaufort kun je richting Larochette, Mullerthal of Blumenthal wandelen en de bus terug nemen of kiezen voor een lokale wandeling (heen en terug). Wat je ook kiest: mooi wordt het sowieso! 

Vanlife in Liechtenstein: Ufm Bärg

Liechtenstein zal wellicht niet bovenaan veel vanlife bucketlists prijken, maar wie zin heeft in een paar dagen hiken in de bergen moet Liechtenstein toch eens overwegen. Hoewel Liechtenstein slechts 160 vierkante kilometer groot is, vind je hier een grote verscheidenheid aan landschappen: van de prachtige Rijnvallei tot bergtoppen van maar liefst 2600 meter hoog. 

Is vanlife toegestaan in Liechtenstein?

Ook in Liechtenstein is wildkamperen verboden, maar wordt het (zeker als je het netjes houdt en niet opvallend kampeert) wel oogluikend toegestaan. Hoe onopvallender je camper of buscamper, hoe makkelijker er mooie plekjes te vinden zijn.

Waar parkeer je je camper, van of buscamper?

Voor wie van mooie vanlife plekjes houdt vonden wij een perfecte parkeerplaats voor een paar dagen optimaal genieten van de natuur. Bovenop de Ufm Bärg, vlak naast Gaflei, vind je tal van fantastische hikes door de bergen. Parkeren doe je op een grote parkeerplaats (met waterbron!) op 1483 meter hoogte, vlak naast kuuroord Clinicum Alpinum. Hierbinnen vind je overigens ook de Gaflei Stuba, waar je heerlijk kunt eten of koffie drinken én waar je vanaf 11:00 ook even naar het toilet kunt (als dat geen vanlife meevallertje is…) De hikingtrails zijn perfect onderhouden hier en de routes variëren van avondwandelingetjes van een half uur tot serieuzere tochten van een uur of vijf, met als hoogtepunt misschien wel de Fürstensteig die je naar de Alpspitz leidt. 

Vanlife in Schotland: Fort William

Bij een beetje wandelfanaat gaat er natuurlijk meteen een belletje rinkelen bij het horen van Fort William. De kleine Schotse stad is een waar walhalla voor de fanatieke hiker. Fort William is niet alleen het eindstation van de beroemde West Highland Way, maar gelegen in de beeldschone hooglanden van Schotland ook een perfecte uitvalsbasis voor een stevig robbertje wandelen. Van een uitdagende tocht richting Stob Ban of een makkelijke wandeling richting de Lower Falls: Fort William heeft voor elke wandelaar tal van opties om van de Schotse Hooglanden te genieten. 

Is vanlife toegestaan in Schotland?

Wildkamperen is toegestaan in Schotland, het land staat er zelfs om bekend, maar is wel aan regels gebonden. Ga bijvoorbeeld niet te opzichtig kamperen (geen blastende buscamper speakers, bijvoorbeeld), laat geen sporen achter en zorg dat je de natuur respecteert. 

Waar parkeer je je camper, van of buscamper?

In Schotland mag je dus bijna overal parkeren en hoewel het misschien niet de meest romantische wildkampeerplek is, biedt de parkeerplaats van de Lidl een prima plek voor één of een paar nachten in Fort William. Behalve een prullenbak vind je hier geen faciliteiten, maar de goden zij geprezen: er is hier een openbaar zwembad met happy hour! In het Lochaber Leisure Centre betaal je op gezette tijden (raadpleeg hiervoor de website) maar 50p per activiteit (douchen, sauna, fitness of zwemmen). Als dat geen vanlife hidden gem is weten wij het ook niet meer.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2023 vaNLife magazine. Design by Passion DTP Projects.