Nu aan het lezen
Into the woods: ga kamperen in het bos en kom helemaal tot rust

Into the woods: ga kamperen in het bos en kom helemaal tot rust

Kamperen in het bos

Wakker worden met het geluid van de vogels, ruisende bladeren en de zon die voorzichtig door het bladerdak heen piept: er is weinig zo rustgevend als kamperen in het bos. De Japanners noemen het shinrin-yoku – oftwel ‘bosbaden’, wat zoveel wil zeggen als je helemaal onderdompelen in de natuur. Door heel bewust te vertragen en de natuurlijke omgeving met zo veel mogelijk zintuigen waar te nemen zou het bos je helpen de verbinding met de natuur te versterken en zelfs je gezondheid verbeteren. Wat een kampeertripje naar een camping in het bos in ieder geval doet is je humeur verbeteren! Want of het weer nou zomers is of toch wat herfstachtig aandoet van een paar nachten kamperen in het bos knapt iedereen op. Waar wacht je nog op? Into the woods!

Benieuwd naar de favoriete Nederlandse Natuurkampeerterreinen in het bos van de redactie van vaNLife magazine? Je vindt ze hieronder!

Landgoed Vilsteren (Overijssel)

Midden in het Overijsselse Vechtdal vind je redactiefavoriet Landgoed Vilsteren. De oudste vermelding van dit landgoed stamt uit 1382, wat het landgoed een uniek karakter geeft. Deze camping in het bos ademt rust en ruimte. Op de circa 1062 hectare vind je ruime, natuurlijke plaatsen en goede sanitaire voorzieningen. Een mooie zwemvijver biedt verkoeling op warme dagen, maar tref je een koelere dag, dan is er eigenlijk niets fijner dan het maken van een mooie wandeling (wij raden deze prachtige route van zo’n zeven kilometer aan). Ben je meer een fietser? Ook dan kun je hier je hart ophalen. Landgoed Vilsteren wordt omgeven door historische steden, dorpen en musea, dus ben je al die natuur even zat (we kunnen het ons niet voorstellen), dan kun je altijd hier je toevlucht zoeken. Last but not least: kamperen in het bos doe je hier voor een habbekrats, al zeggen we het zelf! Kom je alleen, dan ben je al voor €11,- onder de pannen!

Landgoed Vilsteren is open van 30 maart tot 1 oktober en huisdieren zijn hier (aangelijnd) welkom!

Beek en Hei (Gelderland)

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, ligt Natuurkampeerterrein Beek en Hei op een prachtig open bosperceel, waardoor je kunt kiezen uit plekken met zon of schaduw. Sterker nog: Beek en Hei is het hele jaar door geopend, dus ook voor wie houdt van kamperen in het bos en straks zin heeft in sprookjesachtige besneeuwde taferelen is dit er eentje om op te slaan! Beek en Hei bevindt zich op anderhalve kilometer van de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe, dus aan fiets- en wandeltochten in de omgeving geen gebrek. Deze camping in het bos is wat ons betreft echt een allemansvriend. Er is een speeltuintje, zwemwater, Otterlo met haar gezellige horecagelegenheden ligt vlakbij, maar je loopt ook zo de grote heidevelden, grillige zandverstuivingen of de uitgestrekte bossen van de Veluwe op. Maar voor een heerlijk portie ‘bosbaden’ hoef je de camping natuurlijk helemaal niet af, want je wordt hier omringd door natuur. 

Extra leuk: dit terrein doet mee aan het Vlinderproject van De Groene Koepel en De Vlinderstichting. Je vindt er daarom een speciale vlindertuin met specifieke planten waar onder andere vlinders dol op zijn. Kun je niet genoeg krijgen van dieren spotten? Ga dan mee met één van de wildobservatietochten onder leiding van de boswachter.

Beek en Hei is het hele jaar open en huisdieren zijn hier (aangelijnd) welkom!

De Lier (Noord-Brabant)

Save the best for last, dachten wij! Natuurkampeerterrein De Lier is een echte parel. Het kleine maar fijne terrein ligt tegen natuurgebied de Strabrechtse Heide aan, dat uit zo’n 1850 hectare bos, heide, weide en vennen bestaat. Het is daardoor een ideale omgeving om de benen eens even lekker te strekken. Onze favoriete route is de Onderduikersroute die je onder andere langs voormalig onderduikerskamp Dennenlust voert. Deze camping in het bos biedt ruime plaatsen, zowel beschut als zonnig en heeft, een droom voor de remote werkende vanlifers onder ons: supergoede en stabiele wifi. Aan het einde van de dag wacht een gezellige centrale (overdekte) kampvuurplaats op je, waar je zelf een vuurtje mag stoken en er ook regelmatig pizza gebakken wordt. Niet alleen digital nomads die graag kamperen in het bos, ook gezinnen kunnen hier hun hart ophalen. Er is een zandbak, waterpomp en schommel aanwezig en in de vakantieperiode zelfs een broodjesservice. Grote bakbeesten vind je hier niet, want het terrein is alleen geschikt voor kampeermiddelen die niet groter zijn dan zeseneenhalve meter!

De Lier is open van 18 maart tot 3 november en huisdieren zijn hier (aangelijnd) welkom!

Wat zijn Natuurkampeerterreinen?

Op een Natuurkampeerterrein word je uitgenodigd om terug te gaan naar de natuur. Ver van alle drukte, omgeven door de mooiste landschappen en midden in bijvoorbeeld het bos kom je helemaal tot rust. In Nederland en Frankrijk vind je zo’n 150 Natuurkampeerterreinen, waarvan het grootste deel ook geschikt is voor (kleine) buscampers en zelfs grotere integraal campers. De Natuurkampeerterreinen kenmerken zich door hun open, natuurlijke karakter en ruime plekken, die ook in het hoogseizoen behouden blijven!

Voor kamperen op een Natuurkampeerterrein heb je een Natuurkampeerkaart nodig en kost slechts €15,95. Je bestelt de kaart online! De Natuurkampeerkaart uitsluitend beschikbaar in de Kamperen-app en je kunt hem los of in combinatie met Het Groene Boekje kopen.

Opzoek naar meer inspiratie voor de campervakantie binnen Nederland? Hier vind je onze top drie Natuurkampeerterreinen waarvan je zo de natuur in wandelt!

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (2)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.