Nu aan het lezen
Natuurkamperen kun je leren: geniet van het buitenleven op één van de 150 Natuurkampeerterreinen

Natuurkamperen kun je leren: geniet van het buitenleven op één van de 150 Natuurkampeerterreinen

Natuurkampeerterreinen

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: hippe campings waar je kunt overnachten in creatieve verhuuraccommodaties, ‘s weekends los kunt gaan op een minifestival en tussendoor ook nog even een massage, markt of filmpje in de buitenlucht mee kunt pakken. Hartstikke leuk, maar wat nou als je even helemaal geen zin hebt in een polonaise aan je camper maar juist geniet van het simpele buitenleven? Natuur, rust, ruimte… Klinkt je dat als muziek in de oren? Dan is kamperen op één van de Natuurkampeerterreinen waarschijnlijk net wat voor jou! Op veel Natuurkampeerterreinen ben je namelijk ook hartstikke welkom met je bus/camper. Daar wilden we natuurlijk meer over weten, dus doken we voor vaNLife magazine in de wondere wereld van het Natuurkamperen!

Benieuwd naar de favoriete Natuurkampeerterreinen van de redactie van vaNLife magazine? Je vindt ze hieronder!

Wat zijn Natuurkampeerterreinen?

Op een Natuurkampeerterrein word je uitgenodigd om terug te gaan naar het échte buitenleven. Ver van alle drukte, omgeven door de mooiste landschappen en midden in de natuur hang jij je hangmat op, zet je je tent op, óf parkeer je jouw kleine camper! Nederland en Frankrijk kennen gezamenlijk zo’n 150 Natuurkampeerterreinen waarvan er maar liefst 137 geschikt zijn voor buscampers. Ook met een wat groter formaat camper ben je op veel terreinen welkom: 121 Natuurkampeerterreinen hebben plaats voor integraal campers. De Natuurkampeerterreinen zijn vaak klein, maar de plekken altijd ruim opgezet. Bang voor een in je nek hijgende camperbuur hoef je dus niet te zijn. Rust, privacy en optimaal genieten van het buitenleven, óók in het hoogseizoen: dat is wat je kunt verwachten op een Natuurkampeerterrein!

Back to basic

Als vanlifer ben je misschien best wat gewend, maar zelfs de meest doorgewinterde wildkampeerder vindt het af en toe fijn om zich niet druk te hoeven maken over basic necessities. Op alle Natuurkampeerterreinen vind je dan ook goede basisvoorzieningen: stromend water, schone toiletten en, oh glorie hallelujah, warme douches. Elektriciteit is ook bijna overal aanwezig. Op sommige terreinen zijn meer faciliteiten beschikbaar en vind je bijvoorbeeld slechtweervoorzieningen, picknicktafels, vuurplekken of zelfs broodjesservice of fietsverhuur. Maar entertainmentteams? Die ga je hier niet vinden. Het is back to basic: jij, je leuke, kleine camper en de natuur. Alles draait hier om het buitenleven: in slaap vallen met het zachte ritselen van bladeren, wakker worden met de vogels.

Buitenleven pur sang

We hoeven jou dit natuurlijk niet meer uit te leggen: naar buiten is eigenlijk altijd beter. Vanlife zoals vanlife bedoeld is: terug naar het pure buitenleven! Natuurkampeerders zijn over het algemeen rustzoekers. Auto’s of motoren staan buiten het terrein en je bus camper of integraal camper laat je lekker staan tot je weer vertrekt. Er zijn op de Natuurkampeerterreinen geen vaste standplaatsen of seizoensplaatsen. Dat draagt niet alleen bij aan de natuurlijke uitstraling van de terreinen en de buitenleven-ervaring, maar is ook beter voor de bodem die zo de kans krijgt om te herstellen. En, ook niet onbelangrijk, jij kan jouw ideale plekje kiezen zonder gehinderd te worden door haagjes, hekjes of afgebakende plakken asfalt. 

Natuurkamperen kun je leren

Helemaal zin gekregen om je Volkswagen busje, omgebouwde Citroën Jumper of juist je luxe Carthago camper in te pakken voor een weekendje optimaal genieten van het buitenleven? Natuurkampeerder worden is zo gepiept! Om te kamperen op een Natuurkampeerterrein heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Daarmee ben je welkom op alle terreinen in Nederland en Frankrijk. Je bestelt de kaart heel makkelijk online, waarna je ‘m altijd bij de hand hebt in de Kamperen-app. De Natuurkampeerkaart is een heel kalenderjaar geldig en kost €15,95. Voor een euro extra krijg je er ook nog Het Groene Boekje bij, waarin je alle Natuurkampeerterreinen overzichtelijk bij elkaar vindt.

Je bijdrage wordt gebruikt om de unieke kampeerplekken in de natuur te behouden. Zo kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur en het pure buitenleven! Naast de eenmalige kosten voor de Natuurkampeerkaart betaal je natuurlijk ook voor het gebruik van je kampeerplek. De prijs van een dag buitenleven en een nacht logeren in de natuur verschilt per terrein: beheerders stellen zelf hun tarieven vast. De prijs is bovendien afhankelijk van het aantal personen, je kampeermiddel en de gewenste faciliteiten. Zin om even te grasduinen? Kijk dan eens op de Terreinzoeker.

Belangrijke vanlife vragen

Dan zijn er tot slot nog een aantal uitermate belangrijke vragen waar je als vanlifer, of je nu als weekend warrior of als fulltime digital nomad door het leven gaat, graag antwoord op wilt voordat je komt kamperen natuurlijk! Of je een kampvuurtje mag maken op een Natuurkampeerterrein, bijvoorbeeld. Want dat is wel het toppunt van buitenleven, toch? Je handen warmen aan, broodje bakken op of verhalen delen rond het kampvuur. En, hoera, dat mag vaak! Je vindt een overzicht van alle terreinen waar je een vuurtje mag maken in Het Groene boekje of op de Terreinzoeker (selecteer bij kenmerken: kampvuur, ja/nee). Informeer ook altijd even op het terrein zelf wat mogelijk is want het kan zijn dat er bijvoorbeeld door droogte andere maatregelen gelden. 

Natuurkampeerterrein Twilhaar, Haarle, Overijssel

En een tweede belangrijke vraag: kun je ook wanneer de bomen rood kleuren, de meeste mensen zijn vertrokken en jij en de natuur weer grotendeels alleen zijn, kortom, in het najaar komen kamperen? Ja hoor, ook dat kan. In het najaar kun je nog op vrijwel alle terreinen terecht, maar zelfs in de winter zijn er ongeveer 25 terreinen waar je kunt winterkamperen. Een onvergetelijke ervaring, echt. Stel je maar eens voor: wakker worden op een bijna leeg kampeerveld, de natuur in voor een winterwandeling en daarna glühwein voor je camper bij een vuurtje… next level buitenleven. Wij houden ervan!

De drie leukste Nederlandse Natuurkampeerterreinen volgens de redactie van vaNLife magazine 

Enthousiast geworden en helemaal zin om in je fleecevest en het Nederlandse of Franse buitenleven te gaan verkennen met je busje? Wij delen alvast onze favorieten met je!

Schoonenberg – Velsen-Zuid

Natuurkampeerterrein Schoonenberg is een kleinschalige camping midden in een eikenbos. De plekken zijn op een natuurlijke manier van elkaar gescheiden en precies ruim genoeg (maximaal 6,5 meter). Er is eenvoudig, maar prima sanitair. De ligging is fantastisch: vlakbij Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar je heerlijk kunt wandelen, en het (surf)strand van IJmuiden. 

Twilhaar – Haarle

Grenzend aan Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug vind je Natuurkampeerterrein Twilhaar. Je loopt dus zo vanuit je camper het prachtige natuurgebied in! Op dit kampeerterrein ga je volledig back to basic. Er is wel eenvoudig sanitair, maar geen terreinverlichting of stroom aanwezig. Wel zijn er vuurschalen en hout waar je gebruik van kunt maken. Reserveren is niet mogelijk en inchecken doe je zelf met een formuliertje bij de ingang. 

De Grutto – Schipluiden

Heerlijk rustig, maar wel altijd gezellig is het bij Natuurkampeerterrein (en voormalig boerenerf) De Grutto in Schipluiden. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen of een bezoekje brengen aan Delft, Schipluiden of Schiedam. Er is geen elektra aanwezig, maar wel een fijne kampvuurplek en gezamenlijke binnenruimte. Tijdens de zonsondergang kun je vanaf de veranda genieten van het prachtige uitzicht. Er zijn maar zes plekjes voor campers (van maximaal 5,5 meter lang), dus zorg dat je in het hoogseizoen op tijd reserveert.  

Opzoek naar meer inspiratie voor de campervakantie binnen Nederland? Hier vind je onze top drie Natuurkampeerterreinen midden in het bos en hier de leukste Natuurkampeerterreinen waar je zo de natuur in wandelt!

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (4)
 • Wat mooi om te zien dat we in de top 3 staan van jullie favoriete Natuurkampeerterreinen!
  Camping Twilhaar is voor ons als beheerders een feestje om elke dag naar toe te gaan en de nieuwe gasten te begroeten. We vinden het heel fijn om zo veel verschillende gasten te zien genieten van de rust, de ruimte en de natuur. Dus dank voor jullie vermelding van ons terrein!
  Egbert en Kirsten Torenbeek
  Beheerders Camping Twilhaar

 • Ha Egbert en Kirsten,

  Ik kan me goed voorstellen dat het heerlijk is om elke dag rond te mogen wandelen op jullie mooie terrein. Ik kom dit weekend weer even van het kampeerterrein genieten dus wie weet spreken we elkaar nog!

  Mooie dag,
  Claire | vaNLife magazine

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.