Nu aan het lezen
De vijf mooiste plekken aan de Zuid-Portugese kust

De vijf mooiste plekken aan de Zuid-Portugese kust

Header vijf mooiste plekken Portugal

Zeg je vanlife, dan zeg je natuurlijk Portugal! Portugal is met haar prachtige kust, fijne zeeklimaat en vriendelijke bevolking al jaren een populair camperland. Zeker in het voor- en najaar is het er heerlijk wandelen, surfen of citytrippen. Claire en Donny ontdekten tijdens hun camperreis langs de Spaanse en Portugese kust (daarover lees je meer in vaNLife magazine najaar 2022) de fijnste surfstranden, leukste steden, hidden gems en meest bijzondere routes. Ben jij ook van plan die kant op te gaan? Ze hebben de pareltjes voor je verzameld en maakten een top vijf van de mooiste plekjes aan de Zuid-Portugese kust.

TIP: Het zuiden van Portugal kan erg druk en toeristisch zijn. Ga er dus vooral heen in het voor- of naseizoen als je de grootste drukte en zinderende hitte wilt vermijden.

1. Praia das Amoeiras

Vlakbij het gezellige surfdorp Santa Cruz vind je Praia das Amoeiras. Parkeer – of wildkampeer – bovenaan de klif voor een prachtig uitzicht over de indrukwekkende rotspartijen en loop via de zigzag weg naar beneden om de enorme rotsen van dichtbij te bekijken. De kleuren variëren van dieprood tot zilvergrijs en door de impact van de zee is er een bijzonder lijnenspel ontstaan.

Bij laag water loop je helemaal door naar Praia Formosa. Hier vind je een verzameling van eeuwenoude stenen hekjes, trapjes en uitgesleten rotspartijen. Je kunt overal op en door lopen, als ware het een openluchtmuseum. In de verte doemt al snel de toren van Santa Cruz op: de Torres Vedras. Zowel deze toren als het surfdorp zijn zeker een bezoek waard!

De vijf mooiste plekken aan de Zuid-Portugese kust: Praia das Amoeiras

2. Praia do Meco

Onder de rook van Lissabon, aan de zuidkant van de Taag, vind je kilometerslange zandstranden. Een van deze stranden, Praia do Meco, stal ons hart. De weg er naartoe (Rua da Amieira) loopt tussen de bossen en duinen door tot aan het strand. Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht over de kustlijn. Beneden op het strand zit een visrestaurant, toiletten en een camperplaats waar je van juni tot september voor een paar euro kunt staan. Zorg dat je van tevoren boodschappen doet zodat je lekker lang kunt blijven. De zonsondergang is betoverend mooi!

‘De zonsondergang bij Praia do Meco is betoverend mooi!’

3. Miradouro da Cordoama

Als je vanuit Vila do Bispo de M1265 richting de kust volgt, kom je in een prachtig natuurgebied met oneindig veel kliffen en uitzichtpunten. Als je doorrijdt tot het einde en de bordjes volgt kom je uit bij Miradouro da Cordoama. Vanaf hier zie je de brede stranden van Cordoama en Castelejo liggen. Als je geluk hebt, en er genoeg wind is, kun je op dit uitzichtpunt genieten van zowel de azuurblauwe zee als de felgekleurde parachutes van de paragliders.

Miradouro da Cordoama

4. Kustroute: Bordeira naar Amado

De stranden Praia da Bordeira en Praia do Amado zijn enorm populair bij zowel (beginnende) surfers als camperaars. Helaas mag je hier niet meer overnachten sinds de nieuwe wetgeving omtrent wildkamperen is ingegaan. Overdag kun je hier gelukkig wel nog heerlijk staan met uitzicht over de zee.

Van Bordeira naar Amado loopt een waanzinnige route van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Je kunt deze wandelen of fietsen en zelfs met de auto rijden, maar helaas is de weg niet (meer) toegestaan voor campers. Je kunt vanaf Bordeira doorrijden tot het einde van de Estrada da Praia en dan naar de kust wandelen. Stop in ieder geval even bij Pontal de Carrapateira en bewonder het landschap vanaf één van de vele loopbruggen. En trakteer jezelf, eenmaal aangekomen bij Praia do Amado, op een heerlijk verkoelend ijsje!

De vijf mooiste plekken aan de Zuid-Portugese kust: Bordeira naar Amado

5. Alvor

Helemaal in het zuiden, in de gemeente Portimão, vind je het eeuwenoude (gesticht rond 436 v.Chr.) dorpje Alvor. Het dorp zelf is niet heel bijzonder en vrij toeristisch, maar het strand mag je zeker niet overslaan. Wij parkeerden (en overnachtten) bij Praia do Alemão en volgden de (uitdagende) route over de kliffen tot aan Alvor. Je kunt ook de wat verder van de kust afliggende route kiezen als je niet te veel wilt klimmen en klauteren. Onderweg kom je fantastische, feloranje grotten, rotsen en kliffen tegen. Met laag water kun je er zelfs tussen- en onderdoor lopen, pootjebaden of even de schaduw opzoeken. Halverwege, bij Praia da Prainha, zit een klein restaurantje met toiletten en een kraantje voor wat verkoeling.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!

Meld je, via de knop hieronder, aan voor onze nieuwsbrief zodat jij op de hoogte bent van nieuwtjes, nieuwe online artikelen en het uitkomen van de nieuwste editie van vaNLife magazine.

Bekijk reacties (0)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

Copyright 2021-2024 vaNLife magazine. Design by Ride the Wave | content & design.